Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johanna Due-Boje nominerad till tungt pris

Johanna Due-Bojes succésäsong fortsätter. Nu är hon nominerad till ett prestigefyllt pris och blickar mot att ta större plats på den internationella scenen.

Johanna Due-Boje.Bild: Anders Due-Boje
Johanna Due-Boje från Förslöv har den här säsongen gått från klarhet till klarhet med sin dressyrhäst Mazy Klövenhöj. Det har gått så bra att dressyrryttaren blivit nominerad till Årets Komet, som utses av tidningen Ridsport och dess läsare. Övriga nominerade till Årets Komet är hoppryttaren Antonia Häggström Pettersson och Båstadbon Ebba Adnervik, fälttävlan.
Due-Boje har dessutom kvalificerat sig till finalen av Lövsta Future Challenge, som avgörs på Friends Arena den 29 november under Sweden International Horse Show.
– Det ska bli jättehäftigt att rida där. Jag gjorde det för fem år sen, säger 30-åriga Johanna Due-Boje.
Då blev hon tvåa med en annan häst.
Mazy Klövenhöj fyller tolv nästa år och Due-Boje har haft henne i tre år. Hon är nöjd med den utveckling ekipaget haft så här långt, men ser också en betydligt större potential. Med det sagt tror hon att nästa år OS i Tokyo kommer för tidigt för henne.
– När jag fick henne för tre år sedan var jag så klart medveten om att det var OS om fyra år, men de som är med i landslaget nu är väldigt bra, så det blir inte lätt att peta någon.
Hon har mer eller mindre slagit nästa år OS ur hågen, men internationell rutin är alltid viktigt. Efter den här framgångsrika säsongen blir det därför mer internationellt fokus nästa år. Det blir fler tävlingar i Europa, vilket också kommer att kosta mer.
– Jag ger lektioner fram till nio-tio på kvällarna. Det är långa dagar, men det är kul, säger Due-Boje.
Hon känner att ekipaget har många år kvar i toppen, så hon stressar inte.
– Dressyrhästar brukar peaka när de är 13-16 år.
Tar man bort OS finns inga internationella mästerskap nästa år.
– Det är ett EM nästnästa år.
Det skulle vara en bra språngbräda mot målet att någon gång få representera Sverige i ett OS. Johann Due-Boje själv har, om inget oförutsett inträffar, många år på sig. Om det blir med Mazy Klövenhöj eller någon annan häst återstår att se.
Gå till toppen