Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sätter vi med alla dessa mål ribban för högt för Helsingborgs lasarett?”

På andra håll i landet har negativa trender när det gäller personalläget vänts genom att politiker vågat prova nytt, skriver fyra företrädare för alliansen i Skåne.

Vi sparar på administration och inhyrd personal till förmån för bland annat akutverksamheten, skriver artikelförfattarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vad gör Allians för Skåne för att satsa på personalen på Helsingborgs lasarett, frågar Sara Svensson, Agneta Lenander och Peter Ahlbom, Vänsterpartiet (Aktuella frågor 12/11). Vårt svar är klart och tydligt: Vi investerar i personalen och satsar på att skapa bästa möjliga arbetsmiljö.
Allians för Skåne, som leder Helsingborgs sjukhusstyrelse, tar med den nyligen klubbade budgeten för sjukhuset 2020 ett helhetsgrepp om Helsingborgs lasarett. Syftet är att inte bara lösa dagens tuffa situation, utan att också möta morgondagens utmaningar när det gäller vården och personalen. Trenden med hög sjukskrivning måste brytas och hyrpersonalen fasas ut, så att bättre kontinuitet och stabilitet skapas.
Vi värderar lasarettets medarbetare högt, utan dem stannar verksamheten. Därför ska Helsingborgs lasarett inte bara vara ett sjukhus där nordvästskåningar är garanterade en trygg vård, utan också en attraktiv arbetsplats.
Vår målsättning är att Helsingborgs lasarett ska vara Sveriges friskaste sjukhus. Under denna mandatperiod satsar vi på att göra det till verklighet.
Vi vill skapa en ännu mer hälsofrämjande arbetsplats. Vi ska bli betydligt bättre på att erbjuda personalen träning, massage och annan friskvård på, eller i anslutning till, deras arbete.
På andra håll i landet har negativa trender när det gäller personalläget vänts genom att politiker vågat prova nytt, som till exempel med förändrade scheman. Örebros universitetssjukhus hade problem med att behålla personalen. När de som slutat intervjuades om varför angav de täta helgpass som en av de främsta orsakerna. Lösningen i Örebro visade sig vara att erbjuda dem som ville att bara arbeta helger, med heltidslön. Resultatet blev en jämnare bemanning, fler öppna vårdplatser, minskad övertid, lättare att rekrytera ny personal och färre sjukskrivningar.
Det går att förändra och göra skillnad för både personal och patienter.
Sjukhusstyrelsen på Helsingborgs lasarett, och de övriga sjukhusstyrelserna i Skåne, skapades den 1 januari i år för att beslutsvägarna skulle bli rakare och kortare.
Allians för Skåne vill att politiska beslut ska fattas närmare verksamheterna. De som sitter i de lokala sjukhusstyrelserna ska gå i korridorerna, äta i matsalarna och prata med personalen.
Vi tror att beslut blir klokare när de som fattar dem befinner sig nära resultatet. Ett färskt exempel är när Vårdförbundet kritiserade hur sommarens bemanning fungerat. Då kunde Helsingborgs sjukhusstyrelse agera snabbt och ordna ett möte för att lyssna på synpunkterna. En av följderna är att vi i år startar sommarens planering tidigare.
Vänsterpartiet befinner sig alltid i opposition. Det ger fördelen att ha obegränsat med pengar. Budgeten behöver inte gå ihop som i verkligheten.
Allians för Skåne måste förhålla sig till verkligheten där Helsingborgs lasarett trots fler anställda minskar produktiviteten, till exempel antalet besök per läkare. Därför kan inte svaret på hur fler ska kunna få vård vara att anställa fler. Istället måste vi säkerställa att den kompetens som finns används på bästa sätt, och att rätt saker görs vid rätt tillfälle. Som ett led i det sparar vi på administration och inhyrd personal till förmån för bland annat akutverksamheten. Vi frigör vårdplatser genom att samarbeta med kommunerna – främst när det gäller äldrevården – och vårdcentralerna.
Sätter vi med alla dessa mål ribban för högt för Helsingborgs lasarett? Frågan är befogad. År 2019 har varit tufft. Samtidigt är det nu vi måste våga förändra, lägga in den där extra växeln som gör Helsingborgs lasarett till Sveriges friskaste sjukhus.
Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett
Christer Sörliden (L), förste vice ordförande för Helsingborgs lasarett
Marie Weibull Kornias (M), ledamot i styrelsen för Helsingborgs lasarett
Emma Järud (C), ersättare i styrelsen för Helsingborgs lasarett.
Gå till toppen