Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Adde Malmberg vill göra farsen mindre ”mossig”

Ståuppveteranen, regissören och manusförfattaren Adde Malmberg tar sig an vad han själv kallar en ”föråldrad genre” med nyskrivna farsen ”Man får väl ställa upp”. Nu vill han göra genren modern igen.
– Den ska ju vara en skrattspegel av vår tid, säger han.

I rollerna i farsen "Man får väl ställa upp" syns bland andra Sofia Bach och Henrik Johansson. Pressbild.Bild: Mats Bäcker
Många är svenskarna som på ett eller annat sätt har varit eller är aktiva inom föreningslivet, kanske pliktskyldigt motvilligt, i allt från bostadsrättsföreningar till ungdomslag inom idrotten. Det är ett ämne som är centralt i Adde Malmbergs fars ”Man får väl ställa upp”, som har urpremiär på Riksteatern den 25 november.
– Jag tycker att föreningslivet är en stor del av vårt svenska kulturarv, kanske till och med grundbulten inom den svenska demokratin. Stora ord, men så är det ju i någon mån, säger Malmberg.
Med ”Man får väl ställa upp” vill han fräscha upp en genre som han själv anser har fastnat i gamla vanor.
– Det här är en nyskriven fars, vilket ju i sig är relativt unikt. Det är ju en föråldrad genre, där de som spelas i landet, enligt mig, tenderar att vara rätt mossiga och dammiga. Inte minst i förhållandet mellan män och kvinnor och så vidare. Jag har gjort ett försök att göra en modern fars, säger han.
”Man får väl ställa upp” utspelas på en bygdegård i ett litet samhälle, där medlemmar i alla möjliga föreningar samlas regelbundet. Allt är frid och fröjd, tills en representant från Hembygdsföreningarnas riksförbund dyker upp.
– Farsen är komisk, men berör samtidigt den sorg många på landsbygden kan känna när allt flyttar till städerna. Tomheten som uppstår när affären och vårdcentralen lägger ned. Lokala föreningar gör allt för att rädda det som finns kvar. Kanske fifflas det med pengar, säger Malmberg.
Adde Malmberg, som både har skrivit och regisserat, har tagit vara på sina egna erfarenheter från decennier av turnerande som ståuppkomiker, inte sällan på just bygdegårdar. Han tror att igenkänningsfaktorn är hög hos de flesta.
– Oavsett var i landet man bor så ska man kunna känna att det är så där det är i orten som ligger fem mil utanför stan. Och alla som någon gång varit med i en förening, vilket ju torde vara majoriteten av befolkningen, kan förhoppningsvis relatera, säger Malmberg.
Fakta

Adde Malmberg

Föddes i Lund 1955, men bor sedan 1980-talet i Stockholm. Han inledde scenkarriären i den fria teatergruppen Lilla Teatern i Lund i slutet av 1970-talet.

Nådde ut till den stora publiken som ståuppkomiker i början av 1990-talet, inte minst via SVT:s långkörare "Släng dig i brunnen".

Har varit programledare för "Söndagsöppet" och Melodifestivalen samt vunnit "På spåret" tillsammans med Agneta Bolme Börjefors.

Har på senare år framförallt varit aktiv som regissör och manusförfattare.

Är nu aktuell med farsen "Man får väl ställa upp", som han både har skrivit och regisserat. Farsen sätts upp på den turnerande nationalscenen Riksteatern, och har urpremiär den 25 november i Skellefteå.

På scen syns skådespelarna Sofia Bach, Anna Carlson, Siw Erixon, Henrik Johansson, Sofia Rönnegård och Daniel Träff.

Gå till toppen