Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cancerpatienter skickades till Tyskland för att få operation i tid

Bristen på operationspersonal och vårdplatser har gjort att Sus fått skicka 50 cancerpatienter till andra sjukhus i Sverige. Sex patienter har opererats i Tyskland det senaste året, för att inte riskera livet på patienterna.

Det handlar om patienter med aggressiv cancer i lever, gallvägar och bukspottskörtel, där snabb operation är nödvändig. Rekommendationen för bukspottskörteln är högst sex veckors väntetid.
– Vi har en kapacitetsbrist på Sus och för att hålla viktiga ledtider för patienternas behandling har vi etablerat kontakt med ett antal andra sjukhus, säger Stefan Santén, tf verksamhetschef för området kirurgi gastroenterologi på Sus.
Sedan tidigare har Sus kunnat skicka denna patientgrupp till andra svenska sjukhus, men när dessa enheter också börjat få köer har man försökt med sjukhus i de nordiska länderna. Det senaste året har sex patienter även skickats till operation på sjukhus i Tyskland.
– Det är vad jag vet första gången som kirurgpatienter skickas från Sus till Tyskland för denna typ av operationer, säger Stefan Santén.
Skånes universitetssjukhus har regionalt ansvar för att operera patienter med dessa typer av cancer och patienterna kommer även från Blekinge, Halland och Småland. Stefan Santén understryker att de flesta kan opereras på Sus, och att sexton av de ivägskickade patienterna har opererats i Ystad av kirurger från Sus och Ystad.
Men problemen med operationsköer har blivit värre de senaste åren, även om de allra senaste månaderna har varit lugnare.
– För fem år sedan skickade vi inte iväg några patienter – under det senaste året är det 56 patienter, säger Stefan Santén.
Gå till toppen