Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döms för misshandel av kamrat i skolan

Tre flickor i Bjuvs kommun döms till ungdomstjänst för att ha misshandlat en jämnårig kamrat. Misshandeln ägde rum i korridoren på en högstadieskola.

De tre eleverna döms för misshandel och ska göra ungdomstjänst.Bild: Niklas Gustavsson
Händelserna som ledde fram till domen inträffade under skoltid på en högstadieskola i Bjuvs kommun tidigt under vårterminen.
En flicka som är elev på skolan blev misshandlad i korridoren av tre andra elever. I första skedet blev hon slagen på kroppen och huvudet av två andra flickor.
Efter att den drabbade flickan tillsammans med en kompis gick till en annan del av skolan följde de båda andra efter. Bråket blossade upp på nytt. I det läget var en tredje flicka också inblandad i sällskap med de båda tidigare förövarna.
De två flickor som var mest aktiva i misshandeln döms båda till ungdomstjänst i 30 dagar. Den tredje flickan som var involverad först när misshandeln tog ny fart, döms för misshandel till 25 timmars ungdomstjänst. De två förstnämnda ska stå för en större del av skadeståndet på 10 000 kronor, den tredje flickan för en mindre del.
Flickan som utsattes har sagt att hon själv inte gjort något utöver att försöka slita sig loss, möjligen puttat någon. Hon har också sagt att hon även blivit sparkad, hade ont i en vecka efteråt och var rädd för att gå till skolan.
Uppfattningarna går isär om hur mycket våld som användas och vem som slog först. De två flickor som döms till 30 dagars ungdomstjänst har uppgett att de handlat i självförsvar. Flickan som får 25 dagar har sagt att hon gått emellan för att avstyra bråk.
Tingsrätten stödjer sig bland annat på vittnesmål från personer som sett misshandeln. Enligt rätten står det klart att flickan blivit slagen upprepade gånger och att de båda mest aktiva handlat i samförstånd när de gav sig på henne och att den tredje varit på samma sida.
Man slår också fast att det inte rör sig om ringa misshandel och att straffvärdet motsvarar en månads fängelse om förövarna varit vuxna.
Gå till toppen