Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Extra pengar till skola, vård och omsorg

På måndagens kommunfullmäktige ska Åstorps politiker fatta beslut om nästa års budget. I kommunstyrelsen röstades styrets förlag igenom – få satsningar men extra pengar till de tyngsta nämnderna.

Åstorps kommunalråd Ronny Sandberg (S).Bild: Niklas Gustavsson
Det är en budget utan några större satsningar som styret presenterat och som röstats igenom i kommunstyrelsen. Fokus ligger på kompensation för löneökningar, hyreskostnader och volymökningar.
Utöver det får de två största nämnderna – socialnämnden och bildningsnämnden – fem miljoner extra vardera. Att Åstorps kommun har haft en kraftig befolkningsökning som gett framförallt skolorna stora volymökningar är anledningen till tillskotten.
Bildningsnämnden redovisar ett negativt resultat för 2019 på elva miljoner. Nämnden har själva aviserat att de kan spara in cirka sju miljoner genom bland annat uppsägningar och minskad vikarieanvändning. Av de fem miljoner de nu får extra ska fyra användas för att täppa igen resten av underskottet.
Kommunstyrelsen får också nästan fyra miljoner extra i sin rambudget på grund av organisationsförändringar där kommunstyrelseförvaltningen tagit över bland annat daglig verksamhet från socialnämnden.
Det ekonomiska läget för kommunen i stort ser bättre ut än förväntat under 2019 och det budgeterade överskottet på tre miljoner verkar landa på omkring 30 miljoner.
Bakgrunden till det oväntade överskottet är ökat statligt stöd och bra försäljning av tomtmark.
– Då blev det lite pengar över och vi kan ta bort sparbetinget på en procent på förvaltningarna som vi lade tidigare i år. Indirekt blir ju det en satsning, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S).
Åstorps kommunhus vid stationen.Bild: Niklas Gustavsson
Statliga pengar från delegationen mot segregation delas ut om totalt nästan sju miljoner varav 5,5 tilldelas bildningsnämnden och 1,4 till socialnämnden. För att få in ytterligare extra pengar till kommunkassan vill styret också begära ut 6 miljoner i ägarutdelning från det kommunala bostadsbolaget BFAB.
– De höga hyrorna som kommunen betalar när vi hyr av dem är det vi kräver tillbaka nu, säger Ronny Sandberg.
De få investeringar som är budgeterade för 2020 berör främst vatten och avlopp samt kostnader för att exploatera mark.
Både Åstorpsalliansen och Sverigedemokraterna i Åstorp har lagt fram egna förslag. I stort är de olika partierna ganska eniga men både SD och Alliansen se minskade budgetramar för kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden. Syftet från Alliansens håll är för att spara pengar inför tuffare ekonomiska år framöver.
SD vill istället ge mer pengar till både socialnämnden och bildningsnämnden. Alliansen vill se mer pengar till bildningsnämnden men vill också ta bort en miljon från socialnämnden.
Sverigedemokraterna vill även att man ska se över modersmålsundervisningen i kommunen för att kunna spara pengar.
Fakta

Några av Åstorps största investeringar 2020

• Avloppsrening 29,8 miljoner.

• Utbyggnad av Södra industriområdet 11,5 miljoner.

• Avlopp till Maglaby, Högalid och Mårtenstorp 10 miljoner.

• Inventarier till kommunhuset 4,3 miljoner.

• Nytt verksamhetssystem för socialförvaltningen 2,5 miljoner.

• Cromebooks till grundskolan 1,8 miljoner.

– Vi vill att vi följer vad som är lagstadgat och inte mer. Och med legitimerade lärare och inget annat. Där kan man spara flera miljoner, hävdar Anton Holmberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Åstorp.
Åstorpsalliansen vill att man ska börja spara i nämnderna redan nu då kommande år ser tuffare ut ekonomiskt. Kommunen behöver spara 32 respektive 24 miljoner 2021 och 2022. Utöver det är man också emot att göra en ägarutdelning från BFAB.
– Det är problematiskt med soliditeten i bolaget inför de kommande byggnationerna vi har i kommunen, säger oppositionsrådet Roger Nielsen (M).
På investeringssidan har bara styret och Sverigedemokraterna lämnat förslag, med identiskt fördelade summor per nämnd på totalt drygt 144 miljoner. Bara styret har preciserat vad pengarna ska gå till så som markköp, va-ledningsnät, avloppsrening, utbyggnad av södra industriområdet och datorer till grundskolan.
Skattesatsen föreslås oförändrad på 20,29 procent. Kommunfullmäktige där omröstning av budgeten hålls är måndagen den 25 november klockan 17.30.
Gå till toppen