Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg jagar häftig dubbel i lag-SM

Två starka grannklubbar har chans att ta SM-guld – i stort sett samtidigt och på bara några mils avstånd.

Pierre Andreasson lämnade HBK/Bergania för en satsning i HAK Greppet och nu är båda klubbarna i final i lag-SM.Bild: Britt-Mari Olsson
Under fredagen rullade två minibussar och ett par bilar, från Helsingborg till Stockholm, lastade med medaljsugna kraftpaket. HAK Greppet tävlar i Ribbyhallen i Västerhaninge, bara tre mil rakt norrut, intill Friends Arena, går HBK/Bergania upp på mattan – och i båda fallen handlar det om finaler i lag-SM.
– Det är ju häftigt och jag såg själv när HBK/Bergania vann förra året. Men den här gången har vi nog en större chans att ta guld, säger Pierre Andreasson, en av de sex lyftarna i HAK Greppets SM-gäng.
Pierre kunde egentligen ha varit med i grannklubbens lag, men för några år sedan lämnade han brottningen och nu är han redo för sin andra raka SM-final med tyngdlyftarna istället.
– Förra året blev vi trea, men nu är vi bättre. Adrian Öster är en suverän junior som kommit in i laget och alla andra har höjt sig lite grann. Dessutom har vi toppat formen, så jag ser Greppet som favorit.
Förutom HAK Greppet har Mosseberg, Stockholms AK och Upsala kvalat in till lördagens SM-final och jämfört med förra omgången har helsingborgarna fått en prima förstärkning. Victor Ahlm är nämligen tillbaka i laget, senast laddade han för U23-EM, och det ska naturligtvis ge många sköna poäng.
– Lyfter vi på topp får de andra lagen svårt, försäkrar Pierre Andreasson. Och får jag själv till det ska jag kunna kvala in till individuella SM, det fattas bara några kilo.
Den egna SM-finalen går förstås först. Men den gamle brottaren inser att Fyrstads, som numera gäller som lag-SM, har betydligt högre status och Pierre följer gärna sin gamla klubb.
– Jag brukar snacka med Hussam Omar, så jag har bra koll. Det är alltid kul med brottning, så jag ska se om det går att komma i väg och titta lite.
HBK/Bergania är titelförsvarare efter fjolårets bejublade seger hemma i Idrottens Hus och kommer med tre tunga ankare i Tysklandsproffset Emil Sandahl, fjolårets finalhjälte Eividas Stankevicius och vårens SM-vinnare Albin Söderstjerna. Laget ska, precis som 2019, kompletteras med två lån och tränaren Anders Hallbäck låter optimistisk.
– AIK har ju ett jättebra gäng, med fem VM-brottare, men vi kan vinna igen. Fast alla fyra lagen är vassa, så vi behöver ha marginalerna med oss.
A-Fyrstads ska avgöras i den stora Bankettsalen på hotellet intill Friends Arena och HBK/Bergania inleder mot Pan. I den andra omgången väntar Varberg och i en förväntad final, allra sist, står AIK för motståndet.
Gå till toppen