Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Slipsarna som slant”

Henrik Ranby tycker till om Familjefridsjourens slipsmanifestation och får svar på tal direkt.

I Höganäs väljer Familjefridsjouren, liksom i Helsingborg, att fira mansdagen 19 november med en slipsmanifestation som syftar på mäns våld mot kvinnor. Istället för att lyfta fram positiv manlighet denna dag väljer man att fokusera på det mest negativa. Jag tror det är fel tillfälle.
Alltsedan Metoo-rörelsen har män och manlighet i alltför hög utsträckning demoniserats i media, som om alla män vore en Harvey eller en Jean-Claude. Det är vi inte. Vi är många som avskyr våld, vi är många som äcklas av bildflödenas stereotyper av vapenförsedda eller våldsbenägna män som kör vansinnesfärder i stulna bilar och har sjuk kvinnosyn.
Vi är många som lever normala liv i normala relationer, som sköter våra arbeten, hämtar våra barn på dagis, hjälper våra barn med läxorna, odlar våra trädgårdar och som vårdar både dementa och döende hustrur så länge vi orkar.
Vi är många som kämpar för att göra våra söner åtminstone några snäpp jämställdare än vår egen generation och som med ljus och lykta söker efter förebilder för en rimlig och tidsenlig mansroll åt dem.
Det borde vara det som mansdagen handlade om:
• Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.
• Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
• Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
• Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
• Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
• Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.
Ert arbete mot att kämpa mot våld i relationer och kvinnomisshandel skall ni ha all heder av, men manligheten utvecklas antagligen bättre om mansdagen fick handla om att skapa positiva (och mindre våldsamma) förebilder för pojkar och unga män istället för att peka ut alla slipsbärare.

Henrik Ranby

Svar direkt:
Vår kampanj har aldrig handlat om att peka ut alla slipsbärare som våldsverkare. Vi är fullt medvetna om att det finns fantastiska män.
Men vi är trötta på att ni är tysta. För att ni inte hjälper era medbröder att bli lika bra som ni. Att ni inte säger till dem när de begår kränkningar, slänger ur sig sexistiska skämt, när de trakasserar sitt ex, när de använder våld.
Om ni hade gjort mer för att bidra till ett samhälle fritt från våld hade vi gemensamt nått längre. Men de flesta av er gör inte det. Istället är ni alltför ofta tysta och låter oss driva kampen själva. Ofta i motvind.
Men är det inte mer rimligt att bli arg på de personer som är villiga att använda ohyggligt våld mot sina medmänniskor, än att bli arg på dem som adresserar våldet och arbetar för att det inte ska få fortgå?
På internationella mansdagen i år valde vi att driva den kampen genom att rikta ljuset mot de förövare vars offer vi mött i våra verksamheter. Det är dem slipsarna symboliserar. För vi är också trötta på att höra frågor om varför hon inte lämnar honom, varför hon följde med honom hem, varför hon valde fel man – när de riktiga frågorna är: varför slår han henne, varför våldtar han henne, varför är det så många män som är villiga att använda våld mot kvinnor och barn.
Vi valde just denna dag för vi vill se andra normer kring manlighet – normer som gör att fler män får utrymme att bli just så fantastiska som ni kan vara. Det framgår också om du läser de fyra förslag som vi gav i vår debattartikel – att vi vill verka för förändring, förbättring. Men för att kunna göra det måste vi adressera problemet. Och problemet är att alltför många män använder våld mot kvinnor, barn och mot andra män.
Vi arbetar varje dag, året om, år efter år för ett jämställt samhälle fritt från våld. Du, och alla andra som delar den visionen är varmt välkomna att kämpa tillsammans med oss.

Cecilia Nilsson, verksamhetsansvarig Familjefridsjouren i Höganäs

Jenny Eek, Helsingborgs kvinnojour

Hanna Bengtsson, teamledare ATIM Kvinno- och ungdomsjour i Malmö

Xhenita Shala, ordförande Kvinnojouren Lund

Gå till toppen