Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återhållsamt i Hongkong inför lokalval

En stämning av obekvämt lugn har vilat över Hongkong under lördagen, dagen innan lokalval hålls i regionen, rapporterar medier på plats.

Hongkongbor uppmanas av personer som stöder demokratiaktivisterna att gå och rösta i söndagens lokalval.Bild: Ng Han Guan/AP/TT
Valet har blivit en symbolfråga för demokratiaktivisterna och ses som något av en folkomröstning om de stundtals våldsamma protester som präglat regionen det senaste halvåret har befolkningens stöd.
Så många som 4,1 miljoner har registrerat sig för att rösta under söndagen, vilket är rekord.
Totalt har Hongkong 7,4 miljoner invånare.
Valet handlar om att rösta fram representanter till olika geografiska distriktsråd, som bestämmer över små budgetar och vissa frågor på lokal nivå.
På så vis är valet inte så viktigt, men de lokala politikerna sitter också med i den valkommitté som röstar fram Hongkongs högsta politiker, den post som den kritiserade och Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam nu innehar.
Distriktsråden har visserligen inte en jättestark röst i valet av högste ledare, men ju fler fiender till Peking som tar plats i distriktsråden, desto svårare riskerar det att bli för de Pekingtrogna att få ihop den majoritet som krävs när det är dags att utse Lams efterträdare om två och ett halvt år.
I cirka ett halvår har protestvågen pågått i Hongkong. Demonstranterna slår vakt om Hongkongs relativa självständighet, som de anser hotad.
Gnistan till protesterna tändes då Hongkongs ledning lade fram ett förslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.
Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Regeringen i Peking har framfört flera skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.
Gå till toppen