Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frankrike säger nej till ”vit januari”

I tysthet uppges den franska regeringen ha ställt in en kampanj som uppmanar folk att inte dricka alkohol i januari. Det efter påtryckningar från landets vinproducenter, hävdar språkrör för den franska nykterhetsrörelsen.

Supportrar till president Emmanuel Macron firar med champagne 2017. Arkivbild.Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
I vinets förlovade land Frankrike pimplar befolkningen mer alkoholhaltiga drycker per capita än i de flesta andra rika länder. Landet hamnar på tredje plats vad det gäller alkoholkonsumtion, enligt en ny rapport från OECD.
Men i januari 2020 skulle fransmännen ha uppmanats att spola vinet och ha en vit månad, påstår förespråkare för landets nykterhetsrörelse. De säger att regeringen har gjort en u-sväng efter ett intensivt lobbyarbete från landets många vindistrikt.
– Det har tagits beslut i kulisserna som väcker frågor. Trots att budgeten redan hade fastställts och folk hade börjat arbeta med kampanjen, säger Nathalie Latour från det franska nykterhetsförbundet.
Diskussionen om en ”vit januari” satte fart när landets folkhälsomyndighet berättade att man tänkte lansera en kampanj inspirerad av en brittisk föregångare, ”dry january” skriver sajten Euronews.
Oroliga vinodlare lugnades dock av president Emmanuel Macron när han besökte vindistriktet Champagne för några dagar sedan. Han ska då ha sagt att han är starkt emot en nykterhetsmånad.
– Han sade till oss att ”berätta för folk att det inte kommer att bli någon vit januari”, säger Maxime Toubart, ordförande i Champagneodlarnas förening till branschsajten Vitisphere.
President Macron har förut sagt att han dricker vin både ”till lunch och till middag”.
Hälsoministern Agnès Buzyn säger i fransk radio att en kampanj håller på att tas fram, men hävdar att inga beslut väntas förrän i februari, och att det då inte nödvändigtvis mynnar ut i en ”vit januari”-kampanj.
Varje år orsakar alkoholen 41 000 dödsfall i Frankrike enligt folkhälsomyndigheten, och dess råd till fransmännen är att inte dricka dagligen och att hålla sig till max två glas på en och samma dag.
Gå till toppen