Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jimmie Åkesson: ”Jag vet inte vilken planet Löfven har levt på”

”Verklighetsfrånvänt” anser SD-ledaren Jimmie Åkesson om statsminister Stefan Löfvens vägran att koppla ihop kriminalitet med invandring.
– Jag vet inte vilken planet han har levt på under alla de här åren, säger Åkesson i en intervju med HD och Sydsvenskan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson räknar med att kunna gå om Socialdemokraterna som landets största parti.Bild: Janerik Henriksson/TT
Jimmie Åkesson säger att han "förhoppningsvis" ska väljas om som partiordförande under lördagen på SD:s kongress i Örebro. Det är en spelad blyghet eftersom han har närmast en helgonlik ställning i partiet.
Under hans ledning har SD gått från ett litet parti i marginalen där väljarbasen mestadels bestod av unga män, till att idag locka svenskar ur alla samhällsklasser och utmana Socialdemokraterna om att vara landets största.
Trots det vägrar Åkesson fortfarande säga att SD är en del av etablissemanget.
– Vi vill inte vara en del av deras etablissemang. Vi vill skapa ett eget, säger han till HD och Sydsvenskan.
När Åkesson för fyra år sen, under partiets kongress i Lund, erbjöd M och KD att tillsammans bilda regering fick han kalla handen. Nu är tongångarna annorlunda. Förra veckan ställde sig M och KD bakom SD:s misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). SD misslyckades med att fälla Johansson men framstod som ledare för oppositionen.
Är ett konservativt block verklighet nu?
– För väljarna, er i media och även för mig är det en realitet. Men för M och KD är det inte det. Och det har jag respekt för, de har nyss kommit ut ur ett femtonårigt äktenskap med Alliansen och behöver tid att hitta sig själva och sin identitet i det här nya landskapet, säger han.
Under kongressen kommer SD att byta fot i en rad politiska frågor. Partiet väntas säga ja till adoptioner för samkönade par, kravet på skärpt abortpolitik ska slopas, dubbla medborgarskap ska bli tillåtna och skrivningen om "nedärvd essens" ska bort ur partiets principprogram – just den formuleringen har lett till beskyllningar om rasism.
SD-företrädare, som tidigare partisekreterare Björn Söder, har kritiserats för utspel om att judar inte kan vara svenskar.
"Även om den som tillhör en nationell minoritet kan ha en svensk identitet, ska de som grupper undantas från allmänna assimileringssträvanden och ges långtgående kulturell autonomi”.
Detta är ett nytt textstycke som ska fogas in i principprogrammet med syftet att "parera" motståndarnas kritik, enligt Åkesson.
Kan jag vara både svensk och bosnier?
– Man kan med fördel ha sin bakgrund i ett annat land och ändå ha en övervägande svensk identitet. Det går inte att dra en skarp gräns och det tror jag att alla förstår. Här är ju i första hand fråga om de nationella minoriteterna. Vi vill ju inte att det ska finnas assimileringskrav om du är same eller jude eller tillhör någon av de nationella minoriteterna.
Ovannämnda ändringar är bara ett led i den "normaliseringsprocess" av SD som började när Åkesson tog över partiet 2005.
Den största enligt honom själv är den om "öppna svenskheten", att vem som helst, oavsett födelseland, kan bli svensk bara hen anstränger sig tillräckligt.
Än viktigare för SD-ledaren, och något som han gärna framhåller, är hur SD har fått de andra partierna att anpassa sig till dem, inte minst i migrations- och rättspolitiken.
Men hur mycket har trycket från det "vänsterliberala etablissemanget" – ett nedvärderande samlingsbegrepp i SD-kretsar för politiska motståndare, media- och kulturarbetare – spelat för SD:s egen förvandling i riktning mot politisk mittfåra?
Så här svarar Åkesson på den frågan:
– Vi blir ett större parti, får fler intressen i partiet. Man får en mer pragmatisk syn på saken. Vissa samhällsförändringar får man köpa även om man från början var emot dem. Det är inte konstigare än så.
Räcker de här förändringarna för att få andra partier att se er som en regeringspartner?
– Nej, jag tror att det har marginell påverkan på det. Vill man inte samarbeta med oss så lär man hitta svepskäl för att slippa det.
Vem blir statsminister 2022?
– Det brukar alltid bli Stefan Löfven (skratt). Om det här opinionsläget håller i sig kommer vi att bli ett väldigt stort parti. Sen är frågan om det räcker till att ett konservativt block utgör regeringsunderlag. I den konstellationen är vi tre partier och tre partiledare som alla är redo att axla det ansvar som väljarna förväntar sig.
Åkesson är övertygad om att SD på allvar kan utmana Socialdemokraterna om att bli landets största parti.
– Samhällsutvecklingen talar sitt tydliga språk. Verkligheten kommer ikapp. Det här är problem som väljarna tycker är verkliga, som vi har adresserat långt före de andra partierna ens har velat erkänna att de existerar.
Han syftar på gängmord och sprängningar.
Vad anser du om att Stefan Löfven inte vill koppla ihop invandringen med brottslighet?
– Det är fullständigt verklighetsfrånvänt om man inte kopplar det här till migrationspolitiken och havererad integrationspolitik. Det är klart att vi alltid haft klyftor i samhället men det här att vi skjuter varandra på öppen gata, att det sprängs och människor har en kriminell livsstil och befinner sig i de här kriminella strukturerna. Det är alldeles uppenbart att de har bakgrund i andra länder och att de inte anser sig vara en del av det svenska samhället.
Åkesson skräder inte orden om statsministerns insats:
– När Stefan Löfven sitter i tv och säger att ”vi såg det inte komma”, det inger inget som helst förtroende. Det är helt obegripligt för mig hur någon kan rösta på en person som säger så. Jag vet inte vilken planet han har levt på under alla de här åren.
Under kongressen kommer SD att få en ny vice ordförande. Den nyvalde gruppledaren i riksdagen Henrik Vinge föreslås får den posten. Av många ses han som Åkessons efterträdare.
Hur länge sitter du kvar som partiordförande?
– Jag har stort förtroende för Henrik Vinge och det är därför jag i samråd med riksdagsgruppen har utsett honom till gruppledare. Men än har jag inte tänkt flytta på mig. Jag har inga andra planer än att köra på över valet. Han får vara gruppledare ett tag, säger Jimmie Åkesson.
Gå till toppen