Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stökig elev som filmades utsattes för kränkning

Helsingborgseleven kränktes när elevassistenten filmade pojkens utbrott under en idrottslektion. Det slår Skolinspektionen fast i ett beslut.

När pojken i lågstadieåldern fick ett utbrott under en idrottslektion fick han först lämna idrottssalen. Ett nytt försök att delta på lektionen verkar inte har gått bättre.
Elevassistenten sa nu till eleven "Jag får filma dig så att vi kan visa mamma och prata med henne", varpå assistenten filmade barnet under cirka 30 sekunder.
Arkivfoto: En elev som uppträdde stökigt blev kränkt genom att filmas av en elevassistent.Bild: Henrik Montgomery/TT
Händelsen anmäldes och Skolinspektionen slår fast att eleven kränktes. Man hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som i ett annat mål kom fram till att det var just en kränkning att filma en ung elev som befunnit sig i en "situation och i en sinnesstämning där man på goda grunder kan anta att ingen skulle vilja bli filmad".
Att dessutom hota med att visa filmen för mamman, ses som en försvårande omständighet.
Efter händelsen informerade rektorn elevassistenten att det är förbjudet att filma barnen.
Skolinspektionen anser att rektorn borde ha insett att eleven upplevde sig utsatt för kränkande behandling och därför anmält uppgifterna till skolans huvudman, ägaren av friskolan.
I anmälan mot skolan lyfts även två andra händelser fram som kränkande. Det hävdas bland annat att en lärare ska ha sagt att alla som tycker eleven är jobbig ska räcka upp en hand.
Skolan har redogjort för händelserna, där eleven enligt skolan skapade oro och var våldsam, och menat att man inte upplevt att eleven kränkts. Här förekommer motstridiga uppgifter och det läraren uppges ha sagt, anser Skolinspektionen inte vara kränkande.
Skolinspektionen ser det dock som en brist att skolan inte inledde en utredning när inspektionens intresse för händelserna blev kända. Skolan borde också ha gått vidare med den filmning som myndigheten anser var en kränkning.
Eleven går idag inte kvar på skolan och Skolinspektionen förelägger skolan att vidta åtgärder så att skollagens krav på att motverka kränkande behandling uppfylls.
Ärendet lämnas också vidare till Barn- och elevombudet, som bedömer om det finns förutsättningar för skadestånd.
Gå till toppen