Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs öppnar volontärcenter till våren

En hjälpande hand för äldre eller kanske mer läxhjälp. I vår öppnar Höganäs kommun ett volontärcenter.
– Det ska komplettera offentlig service och höja kvaliteten, säger Emma Nilsson, fritidschef.

Emma Nilsson har fått det nya volontärcentret på sitt bord.Bild: Anders Malmberg
Det är på uppdrag av koncernledningen som kultur- och fritid har fått uppgiften att titta på ett volontärcenter. Alla förvaltningar kommer att vara involverade, men det är Emma Nilsson som håller i trådarna.
– Det här volontärcentret ersätter inte vanlig bemanning. Tanken är att det ska komplettera offentlig omsorg och service, och höja kvaliteten, säger hon.
Just kommunens omsorgsverksamhet lyfter hon fram som en del där det finns behov av hjälp.
– Men det är också ett sätt för oss att ha en beredskap om det kommer något oförutsett, vad det än gäller har vi en bank med människor som är engagerade och beredda att hjälpa till.
– Grunden är att man ska kunna förbättra integrationsmöjligheterna, bidra till gemenskap, trivsel och vänskap. Öka förståelsen för varandra oavsett ålder och nationalitet. Det finns många som vill hjälpa till och många som gör det idag.
Om man är intresserad av att vara med ska man kunna anmäla sig i luckan hos servicecentret i stadshuset, eller på nätet.
Men det är inte igång ännu.
– Vi kommer ha ett personligt möte efter att man anmält sig där vi går igenom vad de olika uppdragen innebär. Då får vi lite koll på varandra innan en volontär skickas ut.
Vem ska anmäla sig?
– Vi tänker att det ska vara ganska brett. Vi hoppas att det är män och kvinnor i alla åldrar. Av tradition har pensionärer mest tid kanske. Men när vi har kollat med grannkommunerna är det yngre med också.
– Vi tänker att de flesta säkert vill hjälpa till om de har möjlighet.
Om andra ideella organisationer ska kunna vända sig till kommunen och få hjälp med volontärer är inte bestämt ännu.
– Alla de bitarna är inte klara. Men vi har redan börjat kommunicera med de andra aktörerna som har volontärverksamhet i Höganäs. Kommer någon att vilja hjälpa till på ett språkcafé till exempel, eller sortera kläder och vi vet att andra redan gör det, kommer vi matcha ihop dem.
Gå till toppen