Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Så kan kommunpolitikerna bidra till att den organiserade brottsligheten i Helsingborg minskar.”

Om fler arbetande invånare lämnar Helsingborg hamnar kommunen i en ändlös nedåtgående spiral som är svår att ta sig ur. Det skriver Michael Rosenberg och 
Pontus Andersson, Sverigedemokraterna.

Tre av bombdåden i Helsingborg under denna höst har skett i områden där barnfamiljer har valt att bygga sina liv, i Ödåkra, på Husensjö och i Gustavslund, skriver artikelförfattarna.Bild: Björn Lilja
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ibland blickar vi söderut mot Malmö och tänker att det är skönt att Helsingborg inte har de problem som Malmöborna dras med.
Länge har Sverigedemokraterna i Helsingborg varit säkra på att vår stad åtminstone den närmsta tiden inte ska nå samma nivåer av grov organiserad brottslighet som Malmö, men något har förändrats.
Efter sju bombdåd denna höst, varav fem den senaste månaden, är Helsingborg långt ifrån förskonat från den utbredda kriminalitet som förekommer i allt fler svenska städer.
Ett av Malmös stora problem är att staden är en plats där människor gärna jobbar och rör sig dagtid, men väljer att bosätta sig någon annan stans. I Malmö finns långt fler arbetstillfällen än vad den arbetsföra befolkningen är till antalet, men ändå ligger arbetslösheten kring 14 procent. En liknande situation kan drabba Helsingborg.
När människor som bor i Helsingborg skaffar barn väljer de i allt högre utsträckning att flytta från staden. Fler barnfamiljer flyttade i fjol från än till Helsingborg. I tider när landets kommuner behöver fler som jobbar för att försörja allt fler äldre, är det en illavarslande utveckling.
Tre av bombdåden i Helsingborg under denna höst har skett i områden där barnfamiljer har valt att bygga sina liv, i Ödåkra, på Husensjö och i Gustavslund. Att personer som investerat mångmiljonbelopp i en villa eller ett radhus känner oro för vad som händer i deras område och hur det påverkar dess rykte, är inte underligt. Men låt oss ändå, för tydlighetens skull, påpeka att bombdåd är precis lika allvarliga var de än sker i Helsingborg.
Att Helsingborg rör sig i en riktning mot ökad laglöshet gör att stadens rykte försämras allt mer. Om fler arbetande invånare lämnar Helsingborg hamnar kommunen i en ändlös nedåtgående spiral som är svår att ta sig ur.
Alla partier är överens om att förebyggande åtgärder är viktiga för att förhindra att människor hamnar i kriminalitet. Helsingborgs stad arbetar också förebyggande för att få bukt med den svarta ekonomi som finns i kommunen, som i mångt och mycket är grogrund för den grova organiserade brottsligheten.
Vi är väl medvetna om att mycket av det som behöver göras måste beslutas av riksdagen. Men i Helsingborg behöver också de politiker som sitter i kommunfullmäktige utöka kampen mot den organiserade brottsligheten. Det är därför en av oss, Pontus Andersson, har lämnat in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) med frågan vad som ytterligare kan göras för att stävja den organiserade brottsligheten. Interpellationen tas upp idag, den 26 november, vid kommunfullmäktiges sammanträde.
Vi Sverigedemokrater anser att Miljöförvaltningens samarbete med statliga myndigheter, till exempel kronofogden, måste utökas för att på så sätt knäcka kriminella verksamheter.
Helsingborg behöver också utöka kameraövervakningen på fler områden i staden, både för att förhindra att brott sker och för att hjälpa polisen att klara upp fler brott.
Kommunstyrelsen bör också se över möjligheten att öka antalet ordningsvakter på Helsingborgs central för att bistå tullen i arbetet mot smuggling. Likaså bör kommunstyrelsen se över vilka fler områden i staden som kan patrulleras av ordningsvakter, när polisen inte räcker till.
I tider av oreda söker medborgarna efter den kraft som kan erbjuda samhället stabilitet. Den senaste månadens bombdåd i Helsingborg är ett tecken på att saker rör sig åt fel håll. Sverigedemokraterna vill vara den kraft som tar tillbaka det offentliga utrymmet från de kriminella till stadens skötsamma invånare.
Michael Rosenberg , gruppledare för Sverigedemokraterna i Helsingborg.
Pontus Andersson, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Helsingborg.
Gå till toppen