Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klippans brandmän ryckte ut – till gatan utanför stationen

Jonathan Ljunggren välte med rullstolen precis utanför Klippans brandstation och bröt båda benen. Men hjälpen var snabbt på plats. Två månader senare var han tillbaka för att tacka sina rådiga räddare.

Jonathan Ljunggren (sittande i mitten) tillsammans med en av deltidsstyrkorna på Räddningstjänsten Söderåsen, station Klippan. Från vänster, stående: Richard Hansen, Andreas Olsson, Johan Olofsson, Erik Urban och Henrik Hammar. Sittande brandmän: David Wintborg-Jönsson och Henry Danielsson.Bild: RICKARD NILSSON
Måndagens övning för Klippans deltidsbrandmän inleddes med tårta. Det var 28-årige Jonathan Ljunggren från Hässleholm som tillsammans med sin pappa Rickard Nilsson återvänt till stationen för att tacka de brandmän som tog hand om honom efter en olycka i september.
– Det var jättetrevligt och roligt. Normalt sett får vi inte veta hur det går för sjukvårdsfall som vi lämnar ifrån oss på grund av sekretess inom vården, säger styrkeledare Henrik Hammar.
Det var i slutet på september som Jonathan Ljunggren var på väg till ett arrangemang i Klippan tillsammans med sin assistent, när hans rullstol plötsligt tippade framåt mitt på gatan och han föll ur.
Inne på brandstationen i Klippan hade en av deltidsstyrkorna just avslutat en insats och höll på att plocka ihop. Henrik Hammar skrev på sin rapport och brandmannen Richard Hansen och styrkeledare Johan Olofsson, som hoppat in extra som brandman, hängde kvar en stund.
– De tittade ut genom fönstret och ser då hur rullstolen välter när de ska gå över övergångsstället och att assistenten hade problem med att få upp honom. Så då springer vi ut, berättar Henrik Hammar.
Jonathan Ljunggren blödde från ett sår i huvudet och hade ont i kroppen. Brandmännen tog in honom i vagnhallen, plåstrade om honom och ringde efter ambulans.
Efter röntgen visade det sig att både höger ben och vänster lårbenshals var brutna. Först efter en lång operation och två veckor på sjukhus fick Jonathan Ljunggren komma hem. När han återhämtat sig tog pappa Rickard Nilsson kontakt med räddningstjänsten för att höra om de fick komma på besök. Det fick de gärna.
– När vi väl kom dit och rullade in i hallen med alla brandbilarna, då förstod han att det var de som hjälpt honom när han trillat, säger Rickard Nilsson.
Enligt Henrik Hammar är det rätt så ovanligt att människor som fått hjälp av räddningstjänsten hör av sig efteråt.
– Vi begär inte att vi ska bli bjudna på tårta varenda gång, men vi är glada över att få feedbacken. Det hjälper oss att utvärdera vår insats, säger han.
Rickard Nilsson själv motiverar sin kontakt med att han är tacksam över brandmännens rutin och kunskap.
– Det har blivit så i vårt samhälle att vi är så väldigt snabba på att kasta skit, men lite dåliga på att ge beröm. Det här kanske kan vara en liten motvikt, säger han.
Fotnot: Jonathan Ljunggren har numera midjebälte i rullstolen, en säkerhet som hade valts bort för större rörelsefrihet, men som sett i backspegeln troligen hade mildrat utgången av olyckan.
Gå till toppen