Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon smider guld i gamla svinstallet

Guldsmeden Theresa Åhrberg bytte Wien mot Kullabygden. I Krapperups gamla svinstia hittade hon rum för sin smedja.

Theresa Åhrberg i sin ateljé och smedja i dem gamla svinstian intill Krapperups slott.Bild: Tove Scherman
Kärleken förde henne till Sverige för snart två år sedan. Theresa Åhrbergs man Felix K Åhrberg är vinmakare på Kullabergs vingård.
– Vi träffades när han studerade i Wien, där jag arbetade hos en guldsmed, berättar Theresa.
28 år gammal är hon redan erfaren. Som 19-åring började hon arbeta och hade då flera år som lärling bakom sig.
– Vägen till yrket är traditionellt i Österrike, man går i lära hos en mästare i flera år innan man får kalla sig guldsmed, berättar Theresa.
Hon kom i kontakt med yrket när hon läste en kombinerad gymnasie- och yrkesutbildning med konstinriktning i Wien.
– Jag fascineras av guldet, det är beständigt men ändå möjligt att forma, och smycken är så intima, de blir personliga då de bärs nära kroppen.
Det är lågt i tak i slottets tidigare svinstall. Mängder av verktyg står uppradade på arbetsbänken, det är tänger och filar, borr i olika storlekar sorterade i små lådor och askar.
– Det är ungefär desamma som tandläkare använder, säger Theresa.
Smedjan är välutrustad med flera olika valsar och maskiner. Theresa och hennes man Felix, som är delägare i företaget, fick tag i den kompletta utrustningen i Simrishamn. Den har tillhört en guldsmed som var verksam ett helt yrkesliv
– Det är inte så lätt att få tag i alla verktyg man behöver med en gång. Jag hade tur.
Theresa tillverkar smycken i både guld och silver, i egen design men också efter kundens önskemål.
– Jag tycker om det enkla, stiliserade och lite oregelbundna. Naturen är en stor inspirationskälla för mig, berättar hon och visar ett smycke med ett stiliserat löv infattat i en vanlig strandsten.
– Även vanliga stenar som man hittar på stranden kan vara oerhört vackra.
Theresa är också utbildad gemmolog, det vill säga expert på ädelstenar.
- Att fatta in stenar är svårt och att vara steninfattare är ett yrke i sig, berättar hon.
Vid sidan om den egna designen lagar och restaurerar hon smycken men gör också mer omfattande omgörningar. Hon visar en ring hon skapat av tre vigselringar från lika många generationer.
– Många har gamla smycken hemma med stort affektionsvärde, men de kanske inte passar eller så tycker man inte om designen. Istället för att de bara ligger oanvända går det att skapa något nytt som ligger mer i tiden, säger Theresa.
När Felix fick jobb på vingården valde paret att flytta från Wien. Kontrasterna är stora mellan storstadslivet och det Theresa nu lever på landet. Varje dag tar hon cykeln uppför Krapperupsvägen från vingården där hon bor.
– Ända sedan jag var liten har jag älskat havet. Havet och naturen är det bästa med den här platsen. I Wien har jag storstadslivet. Men platserna skiljer sig så mycket åt att de inte alls går att jämföra, säger Theresa.
Fakta

Theresa Åhrberg

Ålder: 28

Familj: Gift med Felix K Åhrberg som är vinmakare på Kullabergs vingård.

Bor: På Kullabergs vingård i Nyhamnsläge

Gör: Guldsmed och gemmolog som driver Atelier Åhrberg på Krapperups slott.

Gå till toppen