Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Julbonus till alla med daglig sysselsättning

Statligt stimulansbidrag delas ut som en klumpsumma.

Personer som deltar i Klippans kommuns dagliga sysselsättning inom LSS får en liten dagpenning som belöning för sitt arbete, så kallad habiliteringsersättning. I år kommer de dessutom att få en julbonus.
Det blev klart redan i somras när socialförvaltningen sökt och fått ta del av ett statsbidrag till habiliteringsersättning. Men nu har också brukarna i verksamheten fått informationen.
– Hela summa ska gå till brukarna. Jag hoppas att de verkligen ska få känna att det de gör är värdefullt och att de vill fortsätta med sin dagliga verksamhet, säger enhetschef Minette Jansson.
Hur stor julbonusen blir är inte helt klart, därför går inte socialförvaltningen ut med någon summa. Men totalt finns det 1,4 miljoner kronor att dela på för de som varit i daglig sysselsättning januari till oktober. Pengarna ska delas ut runt Lucia.
– Det fina är att alla är där utifrån sin egen förmåga och efter sina egna förutsättningar. Man är där och gör sitt bästa, säger Minette Jansson.
Enligt Socialstyrelsens hemsida är syftet med statsbidraget att införa, behålla eller höja en låg habiliteringsersättning. Klippan är en av de kommuner som länge haft ersättningen, men den är relativt låg — 41 kronor per heltidsdag på sex timmar, eller 29 kronor om man är på sin dagliga sysselsättning kortare dag.
Det var socialnämnden som beslöt att Klippans kommun skulle söka statsbidraget i år och dela ut det som en klumpsumma snarare än att höja dagersättningen. Men utvecklingsstrateg Gustav Engblom menar också att det är tydligare, eftersom statsbidraget kan ta slut.
– Det ser ut som det kommer nästa år också. Då tänker vi oss ett liknande upplägg, säger han.
För några år sedan föreslog majoriteten i socialnämnden i Klippan att habiliteringsersättningen skulle sparas in helt, men ändrade sig efter massiva protester.
Gå till toppen