Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: ”En offentlig kapprustning, med bismak av machoman.”

Ministrar med förkärlek för hårda tag: Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S).Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Två leende poliser som håller fram en beslagtagen jacka. En kommentar från inrikesminister Mikael Damberg (S), ivrig att visa upp bytet från nattens vandring med polisen. ”Vid ett tillfälle på Sergels torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!”, skröt Damberg på Instagram i lördags.
Att inrikesministern borde ha tänkt några varv till innan jacktrofén lades upp på sociala medier tycks de flesta vara överens om. Inklusive Damberg själv, som tillbaka på jobbet efter helgen meddelade att inlägget tagits bort, att det var ”otydligt” och ”väckte frågor”.
Det får man säga.
Det finns sannerligen många delar att vara kritisk mot i den här härvan. Till exempel om det verkligen är lämpligt för inrikesministern att kommentera pågående utredningar. Eller varför Damberg klickfiskade med detaljer som inte stämde. Personen visade sig till exempel inte alls vara misstänkt för narkotikabrott, och hade visst kvitto på köpet.
Ändå är det inte där jag fastnar, utan i inläggets näst intill barnsligt bekymmerslösa inställning till polisens repressiva åtgärder. Det triumfatoriska utropstecknet i ”Jackan togs i beslag!”. Den uppenbara respektlösheten inför något som hur man än vrider och vänder på det faktiskt är en integritetskränkning för den enskilda personen, inte en personlig seger för inrikesministern.
Mikael Damberg är förstås inte ensam om att fiska röster med hjälp av hårdare tag. Socialdemokraternas främste förkämpe för hårdare tag, justitieminister Morgan Johansson (S), missar sällan en chans att jubla offentligt varje gång häkten och anstalter fylls till bristningsgränsen. Och till höger i den batongpolitiska ringhörnan står Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, som tycks tro att stenhård repression är det enda sättet att få människor att rätta in sig i ledet.
Det är helt enkelt en offentlig kapprustning, med bismak av machoman. Och det är inte vad Sverige behöver.
Att hårdare tag krävs ibland och att de kan fungera råder det ingen tvekan om. När Malmöpolisen i onsdags berättade om läget i Operation Rimfrost visade det sig att saker faktiskt händer. Tre efterlysta personer har gripits, vapen har tagits i beslag, knark har kommit bort från gatan.
Men med större befogenheter och mer repressiva åtgärder måste också följa krav på tydlig rättsäkerhet. På respekt även för de människor som utsätts för de hårdare tagen, och ödmjukhet inför det ansvar som kommer med den ökade polismakten. Och på att uppmärksamhetstörstande ministrar håller sig för goda för att slira på sanningen intill trofébilder på sociala medier.
Gå till toppen