Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: EU måste stå upp mot Iran.

Federica Mogherini, EU:s avgående utrikesminister.Bild: Virginia Mayo
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
En helikopter öppnar eld mot obeväpnade människor. Flyende demonstranter skjuts ned bakifrån av regimens säkerhetsstyrkor. Filmerna som dokumenterar övergreppen i Iran har granskats och verifierats av människorättsorganisationen Amnesty.
Protesterna, som bröt ut efter att bränslepriserna chockhöjdes i mitten av november, har med all sannolikhet krävt flera hundra dödsoffer. De flesta har skjutits ihjäl. Amnesty har kunnat belägga 143 dödsfall.
"Men det är många fler än så", säger Nassim Papayianni, Iranexpert vid Amnesty International.
Protesterna i Iran har på sina håll varit våldsamma. Exempelvis har bensinstationer stuckits i brand. Det ursäktar på intet sätt regimens agerande.
Internet har stängts ner helt i hela Iran, allt för att hindra att bevis för mullaregimens brutalitet sprids inom och utom landet. I den statskontrollerade tv:n har det däremot – för ovanlighetens skull – visats bilder från protesterna, men då på maskerade män som sätter byggnader i brand, helt i linje med regimens propaganda om att detta inte är folkliga protester utan upplopp ledda av "huliganer" understödda av "utländska intressen".
Amnesty kritiserar de spaka reaktionerna från FN och EU och då specifikt oviljan att tala klarspråk om hur de som protesterar möts med dödligt våld.
När EU:s utrikesminister Federica Mogherini på onsdagen tog upp utvecklingen i Iran i ett tal inför Europaparlamentet kom mycket riktigt heller inget fördömande. Närmare än att "säkerhetsstyrkornas oproportionerliga våld saknar berättigande" kom hon inte. Vad som i praktiken är mord på obeväpnade demonstranter benämnde Mogherini "incidenter".
Med tanke på hur gärna EU vill framstå som en moralisk auktoritet är den flathet som gång på gång visas mot Irans teokrati inget annat än beklämmande.
Gå till toppen