Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kan ”Mini-Pichler” ordna nya succéer?

Praktikant hos Wolfgang Pichler för fyra år sedan. Nu är Johannes Lukas, 26, den som ska leda Sveriges skidskyttelandslag. – Jag tror att jag har grejer från honom, men jag är Johannes Lukas och jag har mina egna grejer också.

"Jag är ganska kreativ, jag vill inte köra samma grej hela tiden och kanske göra lite olika för olika personer", säger Johannes Lukas, skidskyttelandslagets nye huvudtränare.Bild: Nisse Schmidt/TT
Trots att han precis har inlett sin blott femte säsong med skidskyttelandslaget vill Johannes Lukas ta intervjun på svenska. Det flyter på bra så när som på en gång när han ber om förtydligande av ett ord.
– När jag tog det här jobbet i april så bestämde jag mig för att nu blir det svenska, säger Lukas.
Lukas kommer från Tyskland och var själv skidskytt som ung. När skador satte stopp kunde han ägna sig helt åt studierna, idrottsvetenskap vid Tekniska universitetet i München. I slutet av utbildningen, 2015, behövde han en praktikplats, och bestämde sig för att höra av sig till Sveriges tränare Wolfgang Pichler.
– Jag frågade Wolfgang om jag kunde få komma och kolla ett träningsläger och han sade ”ja, kom till Ruhpolding”. Och sedan var det ”kom till en världscup, kom till en till, kom ett år, kom två år …” och nu är man här, säger Lukas och skrattar till.
Han gick från praktikant till att ansvara för teknikträning och senare styrketräning, för att till slut bli Pichlers högra hand.
– I början höll man sig hela tiden i bakgrunden och kollade ”hur gör han?”. Men vi hade fortfarande bra diskussioner från början, han frågade vad jag tänkte och om jag hade nya grejer från universitet, säger Johannes Lukas.
– Sedan sade han att det här var hans sista år och då tänkte jag, ”ja kanske mitt också”, jag visste inte hur planen var.
Men förbundet ville ha kvar Lukas, och han ville fortsätta jobba i Sverige med de landslagsåkare han hade lärt känna under fyra år. Tillsammans med Mattias Nilsson och Johan Hagström (skyttetränare) har Johannes Lukas nu tagit över huvudansvaret efter att 64-årige Pichler tackat för sig.
Så hur mycket mini-Pichler är Lukas?
– Jag tror ingen kan bli en kopia av Wolfgang. Han är speciell och en superauktoritär tränare. Men självklart har jag lärt mig mycket från honom om disciplin och motivation. Jag tror att jag har grejer från honom, men jag är Johannes Lukas och jag har mina egna grejer också.
TT: Och hur är du?
– Jag är ganska kreativ, jag vill inte köra samma grej hela tiden och kanske göra lite olika för olika personer.
– Han hade lite ”same fix” för alla, men vi har försökt i år att jobba lite mer individuellt men också ha en grundtanke tillsammans. Jag gör en analys för mig själv varje månad som jag kan ha nästa år, jag tror det är en grej för mig att jag vill utvecklas hela tiden och inte vara nöjd.
TT: Är det läskigt att ta över efter en så pass stark tränare – som har lyckats nå sådan framgång precis innan?
– Jag har varit med de senaste fyra åren och det har gått superbra, men det är också normalt att det inte går uppåt hela tiden, man kan inte vinna tre-fyra medaljer varje VM eller OS. Vi vet också hur det var för kanske tre år sedan, det kan gå snabbt i båda riktningarna. Så nej, jag är inte nervös eller rädd, då hade jag inte kunnat säga ja till jobbet, säger Lukas.
Fakta

Världscupen i skidskytte

28 november–8 december: Östersund.

12–15 december: Hochfilzen, Österrike.

16–22 december: Le Grand Bornand, Frankrike.

6–12 januari: Oberhof, Tyskland.

13–19 januari: Ruhpolding, Tyskland.

20–26 januari: Pokljuka, Slovenien.

2–8 mars: Nove Mesto, Tjeckien.

9–15 mars: Kontiolax, Finland.

16–22 mars: Oslo, Norge.

Gå till toppen