Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Komvux i Klippan – en pigg 50-åring

En väg till ett bra jobb i ett nytt land, till högre studier när man jobbat ett tag, eller som trampolin inför ett karriärbyte – komvux fyller en allt viktigare roll i samhället. I Klippan insåg man det tidigt.

Nadia Mousa och Sanna Ahmed är några av komvux 500 elever i Klippan. Nadia var lärare i sitt hemland och varvar nu en anställning med studier på Komvux. Sanna Ahmed vill fortsätta på yrkesvux och läsa till barnskötare. ”Det är viktigt att läsa så att man kan få ett bra jobb” säger hon.Bild: Niklas Gustavsson
Året var 1969 och i Klippans köping beslöt sig politikerna för att starta en skola för vuxna. Reformen var bara ett år gammal och tanken var att man skulle kunna läsa in både grundskolans högstadium, fackskola, gymnasium och yrkesskola.
Den första kursen som gavs i Klippan var företagsekonomi, sedan plockade man på språk som tyska och franska och fackämnena kemi och fysik.
Femtio år senare har läraren Mats Olofsson lektion i svenska med en klass som är ganska typisk för skolan i dag, det vill säga väldigt blandad.
– Vi har många elever som jobbar, och vi är skyldiga att underlätta för dem, säger han.
Hanna Lindskog är undersköterska och kompletterar gymnasiet för att kunna läsa vidare till socionom. ”Det är fantastiskt att det finns vuxenutbildning i alla kommuner. Att man inte behöver pendla”, säger hon.Bild: Niklas Gustavsson
Ett exempel är Mohammed Ziad Ulabi, som jobbar på en smörgåsbar i Helsingborg samtidigt som han läser in svenska 1 och 2 samt samhällskunskap.
– Jag hoppas kunna söka vidare till högskolan i vår, säger han.
En klassisk grupp elever på Komvux är de som hittar studiemotivationen lite senare i livet. Lina Silvegren har arbetat som undersköterska inom psykiatrin, men tänker nu utbilda sig vidare till sjuksköterska. På komvux har hon chans att komplettera sina betyg.
Mats Olofsson har arbetet på den kommunala vuxenutbildningen i Klippan i över 20 år som lärare i svenska och engelska. "Det här är ett riktigt komvux, vi har hela bredden” säger han.Bild: Niklas Gustavsson
– Om inte komvux fanns skulle jag nog försöka komma så långt jag kunde i mitt jobb, men det finns ett tak, säger hon.
Slutet på 90-talet var vuxenutbildningens ”all time high” i Sverige och även i Klippan berättar läraren Mats Olofsson. Det var den statliga satsningen Kunskapslyftet som gjorde att landets komvux svällde.
Komvux i Klippan har genom åren huserat både inne på Åbyskolan, i Kyrksalshuset innan det såldes och finns nu sedan några år tillbaka i H-huset i anslutning till Åbyskolan.Bild: Niklas Gustavsson
– Så extremt har det aldrig blivit igen, men man är medveten om vad vi betyder, inte minst för de nya svenskarna, säger han.
När många kommuner lagt ut hela eller delar av vuxenutbildningen på entreprenad har Klippan gjort tvärtom. Förutom de flesta teoretiska kurser som finns inom komvux erbjuds även flera yrkesvuxutbildningar med inriktning mot bageri och restaurang, barnomsorg, vård och yrkestrafik. Det finns också kurser i svenska för allt från analfabeter till högskoleutbildade.
I entrén till komvux finns en enkel utställning om skolans 50 år. ”Vi har hittat en gammal tidningsartikel från 1971 där min granne Berith Ståhl undervisar i franska, man anar att det är en del hemmafruar som vill förkovra sig”, säger läraren Mats Olofsson.Bild: Niklas Gustavsson
Rektor Johan Månsson är glad för samarbetet med Klippans stora gymnasieskola vägg-i-vägg, som ger möjlighet att erbjuda många fler kurser. Framöver tror han att uppgiften att underlätta karriärbyten kommer att bli allt viktigare.
– Det är det vi spår kommer att växa.
Rektor Johan Månsson spår att elever som vill göra karriärbyten är en växande målgrupp för komvux.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen