Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Det här kan politikerna i Ängelholm göra för klimatet

Fredagen den 29 november är det återigen dags för en global klimatstrejk (eller klimatmanifestation, om man föredrar det). Människor, som inspirerats av Greta Thunberg, kommer att ordna strejker och manifestationer över hela världen. I Ängelholm kommer vi att hålla till på Stortorget klockan 12-14.
Men varför håller vi egentligen på med det här?
De flesta känner nog till klimatförändringarna, som orsakas av våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Det är en skrämmande process, som i värsta fall kan leda till stora försämringar för oss människor och de liv vi lever.
Det positiva i sammanhanget är att eftersom det är vi som står för utsläppen, så har vi också möjligheten att sluta släppa ut växthusgaser.
Många människor försöker redan minska sina utsläpp på olika sätt. Det är jättebra, men hur hårt vi än jobbar med utsläppsminskningar som enskilda människor så kommer vi inte hela vägen. Det tar dessutom för lång tid.
För att det ska bli någon fart måste vi få hjälp av våra politiker. Det är bara de som kan påverka lagar, skatteregler och liknande, så att det blir lätt att göra rätt och svårt att göra fel. Vi behöver hjälp från politiker på alla nivåer, från kommun till EU.
Det är mycket bråttom. Vi har inte tid att lägga några resurser på åtgärder som kan leda till ökade utsläpp och inte heller på åtgärder som gör att vi ligger kvar på nuvarande utsläppsnivåer. Oavsett vad vi gör måste vi tänka på hur det påverkar klimatet.
Många politiker talar om att klimatet är en viktig fråga, men de gör väldigt lite. Det räcker inte. Så länge politikerna inte gör tillräckligt kommer vi att fortsätta med våra strejker och manifestationer.
Våra kommunpolitiker skulle till exempel kunna hjälpa oss med att förenkla för gång, cykling och kollektivtrafik. Ett gång- och cykelvägnät som är lika sammanhängande och smidigt som bilvägnätet skulle vara fint. Fler laddstolpar för elbilar skulle också vara bra.
Kommunpolitikerna skulle också kunna se till att maten som serveras på förskolor, skolor och äldreboenden innehåller mer vegetabilier.
När kommunen ska göra upphandlingar skulle de kunna se till att det alltid finns krav på låga utsläpp av växthusgaser från det som handlas upp.
Denna lista kan naturligtvis göras längre och därför är det viktigt att politikerna sätter igång nu.
Vi kommer att stötta dem.
Naturskyddsföreningens klimatgrupp
Gå till toppen