Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista plattan och spelningen för Blacksmith Legacy

I dagarna ger hårdrocksbandet Blacksmith Legacy ut sitt nya album. Som också blir deras sista. Efter lördagens konsert Charles Dickens i Helsingborg lägger bandet av.

Den senaste och sista sättningen av Blacksmith Legacy: Martin Sturesson, Gustav Bronelius, Torgil Sturesson, Mike Noberg och Claes Karlsson.Bild: Fredrik Dahlqvist
– Vi hade att välja mellan att smyga ut bakvägen eller avsluta med en verklig brakfest. Vi valde det senare, säger trummisen Torgil Sturesson.
Bandet bildades 2009 av far och son Sturesson, Torgil och Martin. Den första replokalen var en gammal smedja och det var så namnet kom till (Blacksmith Legacy betyder smedens arv).
Gruppens debutalbum ”Let the game begin” släpptes 2013. Två år senare kom ep:n ”Metal never dies” och bandet har också spelat runt om i landet, på allt från rockklubbar till festivaler.
Otto Eldh Hansson, sångare i Blacksmith Legacy, som avled 2017.Bild: Fredrik Dahlqvist
För snart två år sedan drabbades gruppen av en tragedi. Sångaren Otto Eldh Hansson avled hastigt, bara 44 år gammal.
Även om gruppen bestämde sig för att fortsätta med basisten Mike Noberg vid sångmikrofonen, blev Otto Eldh Hanssons död också början till slutet för Blacksmith Legacy.
– När Otto dog fick vi ett energitapp. Jag märkte att det blev tyngre att lägga en massa tid på bandet. Sen har beslutet sakta men säkert växt fram och till sist kom jag och Martin överens om att lägga ner bandet, säger Torgil Sturesson.
Torgil Sturesson, trummis och grundare av Blacksmith Legacy.Bild: Stefan Petersén
Men han ser också tillbaka på tio kul och spännande år.
– Det allra bästa har varit alla människor som jag har lärt känna. Både publik och musiker från andra band. Och att vi lyckades göra musik som folk tycker om, säger Torgil Sturesson.
Ända sedan starten har klassisk heavy metal varit grunden för Blacksmith Legacy. Sista albumet ”Battalions of the northern realm” går i exakt samma stil.
– Ja, jag tycker att det har blivit en bra platta. Vi slutar med flaggan i topp, säger Torgil Sturesson.
På lördag 30 november blir det en kombinerad release- och avskedsfest på Charles Dickens i Helsingborg.
– Vi delar upp konserten i två delar. Första delen är releaseparty med låtar från nya plattan. Andra delen blir ett avslutningslåt där vi spelar låtar som folk har fått önska, tillägger Torgil Sturesson.
Har du bestämt vad du ska göra med all fritid du får över nu?
– Haha, så långt har jag inte funderat ännu. Men jag kommer att behålla all min utrustning, för man vet ju aldrig!
Gå till toppen