Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Utforma ett stöd till idrottsföreningar som tar samhällsansvar.”

Nya grepp kring finansiering krävs för att idrottsföreningar ska vilja och kunna bidra till möjligheten för alla att idrotta. Det skriver Matilda Ottelid, chef för Eos Cares externa relationer och Irene Otamiri, projektledare för Skånes basketbollförbunds Hemmaplan.

Idrotten kan bidra till att mildra de allvarliga och kostsamma konsekvenser som fattigdom och ojämlikhet leder till för dagens barn och ungdomar, och därmed för samhället i stort, skriver Matilda Ottelid och och Irene Otamiri.Bild: CAROLYN KASTER
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De barn och unga som idrottar minst bor i storstädernas fattiga ytterområden och i glesbygden, enligt Centrum för idrottsforskning. Statistik från OECD visar att den ekonomiska ojämlikheten har ökat snabbare i Sverige än i något annat land i världen under de senaste decennierna.
Den ekonomiska ojämlikheten avspeglas i tillgången till föreningsidrott. Stat och kommun har möjlighet att förbättra situationen för dem som idag inte har tillgång till idrott, genom att se över fördelningen och karaktären av stödet till Sveriges idrottsföreningar.
Idrotten kan bidra till att mildra de allvarliga och kostsamma konsekvenser som fattigdom och ojämlikhet leder till för dagens barn och ungdomar, och därmed för samhället i stort.
Barn som inte har möjlighet att idrotta går inte bara miste om en rolig och hälsosam fysisk aktivitet, utan även om den gemenskap, ökade självkänsla, demokratiska skolning, samarbetsförmåga och kontaktnät som föreningsidrotten kan skapa.
Det finns många idrottsföreningar som på olika sätt försöker göra det lättare för fler barn och unga att idrotta. Skånes två största basketklubbar, Malbas och IK Eos, är två exempel.
Malbas satsar på en omfattande verksamhet i Rosengård och i andra socioekonomiskt utsatta områden i Malmö.
Eos arbetar, genom programmet Eos Cares, för att skapa inkluderande idrott och för att olika grupper i samhället ska mötas, utvecklas, lära känna varandra och förstå varandra.
I samarbete med andra föreningar erbjuder Eos Cares en rad aktiviteter för att skapa gränsöverskridande möten och meningsfull fritid för både barn och vuxna. Aktiviteterna är gratis och omfattar inte bara basket utan även till exempel språkcaféer, nattidrott för ungdomar, seminarier, utflykter, yoga och hemspråksundervisning på arabiska. Barnen som deltar i hemspråksundervisningen idrottar under pauserna. Eos Cares samarbetar även med Skånes basketbollförbunds projekt Hemmaplan, som startar idrottsföreningar i socioekonomiskt svaga områden.
Malbas och IK Eos arbete går i linje med Riksidrottsförbundets Strategi 2025, som går ut på att idrottsrörelsen ska genomsyras av ett välkomnande bemötande, jämställdhet och möjligheter för alla att idrotta under stor del av livet, oavsett förutsättningar.
Att finansiera aktiviteter som går i linje med Strategi 2025 är dock svårt och resurskrävande. Föreningarnas ekonomi bygger oftast på att medlemmarna betalar medlemsavgifter och att föräldrar ställer upp som tränare, ledare, organisatörer och styrelsemedlemmar på ideell basis. Statliga och kommunala bidrag hänger på att alla som deltar i aktiviteterna är registrerade medlemmar. Många kommuner, bland dem Lund och Malmö, kräver att var och en som deltar ska betala en medlemsavgift. För att få hjälp med medlemsavgiften, i den mån det är möjligt, måste idag de som inte har råd att betala ge sig tillkänna, något som många väljer att inte göra därför att de tycker att det är obehagligt. Verksamheter som är gratis och öppna för alla måste oftast finansieras av tillfälliga projektbidrag, vilket gör verksamheten kortsiktig.
Nya grepp kring finansiering krävs för att idrottsföreningar i förlängningen ska vilja och kunna bidra till möjligheten för alla att idrotta.
Politiker på olika nivåer behöver utforma ett långsiktigt och särskilt riktat statligt och kommunalt stöd till idrottsföreningar som tar samhällsansvar och arbetar för en inkluderande idrott. På så sätt kan den stora samhällsnytta som idrotten har utnyttjas till fullo.
Matilda Ottelid, chef för Eos Cares externa relationer.
Irene Otamiri, projektledare för Skånes basketbollförbunds Hemmaplan.
Gå till toppen