Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ålsläpp i Rönne å symbolisk start för vattenvårdsprojekt

Med ett ålsläpp i Rönne å i Klippan markerades på fredagseftermiddagen starten på ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som ska pågå i sex år och där Rönne å-projektet ingår.

Klippans kommunalråd Hans-Bertil Sinclair (M) och landshövding Anneli Hulthén fick hjälp att sänka ner två ålar vid Klippans kraftstation.Bild: Sven-Erik Svensson
Solen bryter fram över Klippan när projektledare Ivan Olsson från länsstyrelsen ser på hur två höstfeta ålar försiktigt, försiktigt släpps ut i dammen uppströms Klippans kraftstation.
– Det känns hoppfullt, säger landshövding Anneli Hulthén efteråt.
– Vi får så mycket mörka rapporter just nu om naturen och klimaten. Men här ska vi faktiskt ställa om och vi gör det tillsammans med alla parter.
Life Connects omfattar sju vattendrag i Skåne, Blekinge och Kalmar län och har en budget på drygt 100 miljoner kronor. Flaggskeppet är de åtgärder som görs i Rönne å i Klippan, där 20 miljoner kronor ska användas för att bland annat riva ut tre kraftverk.
Pappersbruket i Klippan ligger vid en av de tre kraftstationer som ska rivas ut – nu har restaureringen av åfåran blickarna på sig och kan få stå modell för andra delar av Sverige.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi har precis påbörjat tillståndsprocessen, som vi tror kommer att ta 1,5 till 2 år. Först då kan vi påbörja själva utrivningen, säger Tord Andersson som är projektansvarig från Klippans kommun.
Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit var på plats och såg både lokala, nationella och internationella poänger.
– Det är viktigt lokalt att återskapa naturmiljön, och nationellt står vi inför att påbörja en omprövning av alla vattenkraftverk i hela Sverige. Vi kan lära oss mycket av det här projektet, säger han och pekar både på teknikområdet i restaureringsarbetet och hur man ska driva samarbetet med alla olika lokala parter längs ån.
Målet är att förbättra vattenkvalitet, stärka hotade fiskbestånd och öka biologisk mångfald. Utrotningshotade arter som ål och lax ska kunna vandra fritt, något som också väntas gynna landsbygdsutveckling och turism.
Alexander Svensson, ordförande i Helsingborgs sportfiskeklubb, fick fejkfiska utan fluga vid invigningen – lax och öring är inte laglig just nu.Bild: Sven-Erik Svensson
De sju vattendrag som berörs är Rönne å, Mörrumsån, Emån, Helge å, Virån, Alsterån, och Verkeån.
För att nå målen måste industri, myndigheter och ideella krafter samarbeta. Forskningsinslaget är starkt, i år har man elfiskat på ett 30-tal platser för att kartlägga fiskbeståndet, och en fiskräknare är på plats vid Klippans kraftstation.
– Vi ska kunna se att åtgärderna fungerar och hur bra de fungerar, säger Life Connects projektkoordinator Karin Olsson.
Fotnot: Deltagare i Life Connects är Klippans kommun, länsstyrelserna i Skåne och Kalmar län, Uniper, Havs- och vattenmyndigheten, Karlstads universitet och Sportfiskarna.
Gå till toppen