Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs miljöstipendiat är en bisak – nu blir Kullabygdens biodlarförening 15 000 kronor rikare

En förening som växt explosionsartat det senaste året är Kullabygdens biodlarförening. Nu har föreningen fått Höganäs kommuns miljöstipendium.

På torsdagen fick Thomas Henriksson, Anna-Lena Blomquist Sandell, Christina Svensson och Ingemar Lindman i Kullabygdens biodlarföreningen ta emot Höganäs kommuns miljöstipendium.Bild: Maria Berkmo
I samband med torsdagskvällens fullmäktigemötet var det också stipendieutdelningsdags. Höganäs kommun delade ut sitt årliga miljöstipendium.
Och den här gången var det en förening som vurmar för väldigt små insekter som fick det. Kullabygdens biodlarförening fick förutom äran ta emot 15 000 kronor ur hållbarhetsutvecklare Fredrik Segers hand. Förutom binas favoritgrej blommor då förstås.
– I år var det svårt. Stipendiet är brett och kan delas ut till både företag, organisationer och enskilda personer, säger Fredrik Seger.
Biodlarföreningen får stipendiet för sitt arbete för att stärka naturvärdena i Kullabygden. Ur motiveringen:
”Föreningens arbete med att utbilda, främja och förenkla för biodling i Kullabygden ger en ökad medvetenhet om vårt beroende av naturens producerande ekosystemtjänster.”
Föreningens ordförande Ingemar Lindman har ett enklare sätt att säga det på:
– Utan bin har vi ingen mat, säger han.
Han är mycket glad över att biodlarna fått stipendiet.
– Det känns riktigt bra. Jag var lite förvånade över att vi blev nominerade. Men det här ligger i tiden. Fler och fler blir biodlare.
Kullabygdens biodlarförening har vuxit rejält. På kort tid har man gått från 40-talet medlemmar till över 60.Bild: Niklas Gustavsson
Ingemar Lindman har varit ordförande i tre år. Och det senaste året har antalet medlemmar ökat rejält.
– Vi har ökat kraftigt det sista året. Vi är 62 medlemmar nu och vi var bara lite drygt 40 medlemmar tidigare. Framför allt är det yngre som tillkommer och det är roligt med tillväxt.
De flesta är hobbybiodlare.
– Det är folk som har två-tre kupor hemma i trädgården.
Vad pengarna ska gå till har föreningen inte hunnit fundera på än.
– Vi har pratat lite om att ha vettiga föreläsare som kan komma både oss och kommuninvånarna till del och sprida upplysning på olika sätt. Men styrelsen har inte hunnit bestämma sig än.
Kommunens miljöstipendium instiftades 1996.
Gå till toppen