Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Pensionärer som reservarmé i Höganäs”

Pensionärsorganisationerna vill att kommunala pensionärsrådet blir en remissinstans till kommunen.

I tisdagens HD kan vi läsa om hur ”Volontärcenter öppnar i Höganäs till våren”. Tanken är att detta ska komplettera offentlig service och höja kvaliteten. Vi i kommunala pensionärsrådet (KPR) fick en gedigen genomgång av detta av fritidschefen Emma Nilsson den 25 november och ställer oss positiva till projektet.
Vi står inför en stor demografisk utmaning. Antalet äldre över 80 år i Höganäs väntas öka med 65 procent tio år framåt. Då förväntar sig kommunen att pensionärerna genom frivilliga avlastningsinsatser ska spela en inte obetydlig roll.
Men vid samma möte som vi pensionärer lyfts fram som något av kommunens avlastningsarmé i reserven, avslår kommunledningen vårt högst rimliga krav på att KPR får bli remissinstans över för pensionärerna principiellt viktiga frågor innan det tas beslut.
Den 14 maj skrev samtliga pensionärsföreningar till kommunstyrelsen med en sådan begäran. Ett halvt år senare avvisar kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) egenmäktigt förslaget med hänvisning till en ”begäran i liknande form finns tidigare”.
Hänvisningen åsyftar ett kommunfullmäktigebeslut från 2011, då de flesta av nuvarande KPR-ledamöter inte fanns med i bilden. KPR:s ordförande tillika kommunstyrelsens vice ordförande, Ulf Molin (C), ställde sig bakom Peter Schölanders linje.
Men pensionärsföreningarna protesterade samfällt och krävde att vår skrivelse skulle återremitteras till kommunstyrelsen, dit den var ställd, för att ge samtliga KS-ledamöter möjlighet att säga sin mening.
Vi förväntar oss att politikerna bekänner färg och visar vilken betydelse de tillmäter pensionärernas föreningsarbete och andra ideella insatser till fromma för vår kommun.

Siw Persson SPF Höganäs

Bengt Silfverstrand PRO Höganäs

Bernhard Agardh RPG Kullabygden

Gå till toppen