Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya Brogårdaskolan får arkitekturpriset

Kommunens arkitekturpris för 2019 går till ett eget stort byggnadsprojekt – nya Brogårdaskolan.

Nya Brogårdaskolan utsmyckad på invigningsdagen 10 januari i år.Bild: Niklas Gustavsson
I år går priset till en byggnad som kommunen äger och där man själv varit byggherre.
Det är inget hinder för att dela ut arkitekturpriset till skolan?
– Nej, det är det inte. Vi fick in tre nomineringar och det var dem vi tittade på. Det är ju inte byggnadsnämnden som byggt det, utan kommunen, och nämnden var bara med i början, säger byggnadsnämndens ordförande Liselott Ljung (S) och tillägger att samtliga nomineringar kom från privatpersoner.
Juryn som tog beslutet består av byggnadsnämndens ordförande, första och andra vice ordförande och två tjänstemän från byggnadsförvaltningen.
Nya Brogårdaskolan invigdes i januari, är byggd för 450 elever och en av kommunens största investeringar på länge. Arkitektfirman Codesign har stått för utformningen.
Så här har juryn motiverat sitt beslut: ”Den nybyggda Brogårdaskolan har med sin arkitektur och sina innovativa lösningar blivit ett nytt landmärke i Bjuvs kommun som vi kan vara stolta över. Med en blandning av klassiska och nya materialval harmoniserar byggnaden med omgivningen samtidigt som den sticker ut. Den kreativa arkitekturen som leker med att skapa mötesplatser och rum både ute och inne skapar en möjlighet för lärande i olika miljöer...”
– Det är ju en byggnad som sticker ut och som har fått mycket uppmärksamhet. Den har bland annat miljötänk, säger Liselott Ljung om valet.
Arkitekturpriset har haft uppehåll sedan 2017 då Georg och Elisabeth Andreasson belönades för sin varsamma renovering av sin 1800-talsgård i utkanten av Billesholm. Paret hade bland annat återskapat ett vasstak på gården.
2018 utsågs ingen pristagare, på grund av för få nomineringar.
– Man behöver ha några nomineringar, säger Liselott Ljung.
Årets arkitekturpris delas ut i samband med kommunfullmäktige i december.
Gå till toppen