Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovisst läge i Bjuv dagen efter SD-budget togs

Kan den S-ledda minoriteten fortsätta styra Bjuvs kommun efter att Sverigedemokraternas budget klubbats? Dagen efter fullmäktige är läget ovisst.

– Så här långt är inte mer hugget i sten än att det är deras budget som gått igenom. Men bara att man fäller kommunens styre väger tungt i vågskålen, säger Stefan Svalö (S), ordförande i Bjuvs arbetarekommun, dagen efter beslutet.
Enligt Stefan Svalö märks redan ett samarbete mellan sverigedemokrater och moderater.
– De har ännu inte gått ut med någon gemensam regeringsförklaring. Vi har möte i nästa vecka och jag skulle tro att det behövs mer än ett möte. Vår budget gäller till och med 31 december och SD:s budget först från 1 januari. Är det så att SD kör själva, har vi fortfarande 15 mandat och SD 11, säger Stefan Svalö.
På torsdagens fullmäktige var tre budgetförslag på agendan. Förutom minoritetsstyret med Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna, hade Sverigedemokraterna och Moderaterna lämnat in var sitt budgetförslag. SD och M har majoritet i fullmäktige när de är överens.
Sverigedemokraternas budget ställdes efter votering mot minoritetsstyrets budget. I det läget stödde de moderata ledamöterna SD:s budget. Röstsiffrorna blev 16-15.
Enligt oppositionsrådet Mikael Henrysson (SD) har sverigedemokrater och moderater inte inlett något samarbete. Just nu avvaktar man läget.
– Det har inte hänt så mycket. Jag såg att socialdemokraterna ska ha något möte i veckan och får se vad de kommer med för något, sa Mikael Henrysson på fredagen.
Gå till toppen