Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det behövs ett lika stort upprop mot rasism som #metoo.”

Alla som tar ställning mot rasism måste arbeta tillsammans istället för på varsitt håll. Det skriver Martin Nihlgård och Sophia Djane, IM, Individuell Människohjälp.

IM har under många år arrangerat Lund lyser tillsammans med Lunds kommun.Bild: Erik Abel/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi kan aldrig slå oss till ro när det gäller kampen mot rasism. I dessa tider, när rasismen normaliseras på allt fler håll, är det extra viktigt att komma ihåg.
IM har under många år arrangerat Lund lyser tillsammans med Lunds kommun. Det började som ett sätt att ta tillbaka staden från högerextremister. Den 30 november i Lund var förknippat med firandet av Karl XII, ett firande som blev en samling för allt ifrån nationalkonservativa till våldsamma nynazister. När det var som värst var det farligt att röra sig på stan, inte minst för den som hade en annan hudfärg än vit.
Nu är Lund åter en säkrare plats den 30 november, men det är väl så viktigt att stå upp för ett samhälle utan rasism. För att påminna om det arrangerar därför IM tillsammans med Vinterlund och Svenska kyrkan fackeltåget Lund lyser.
Runt om i världen växer åter partier med rötter i fascism och nazism. Högerpopulistiska partier hävdar att alla problem beror på invandringen och skjuter hela samhällsdebatten allt längre i den riktning de önskar.
IM startade som en reaktion på 1930-talets auktoritära och människofientliga ideologier: nazismen, fascismen och kommunismen. När Berlinmuren föll och det sovjetiska kommunistväldet bröt samman var förhoppningen stor att den liberala demokratin hade segrat. Vi såg hur många tidigare diktaturer gick mot allt mer demokratiska samhällen. Men de senaste åren har utvecklingen vänt. Världen blir allt mindre demokratisk och med det växer rasismen.
De auktoritära rörelser som nu växer är ett hot mot det demokratiska samhället. De vill inskränka mediernas frihet, domstolarnas frihet, kulturens frihet och människors frihet.
De auktoritära rörelserna bär alla på rasistiska arv som ständigt poppar upp både i inlindade budskap och i hur såväl företrädare som medlemmar agerar. I Sverige sker det genom Sverigedemokraterna, ett parti grundat av nazister och med en tydligt rasistisk historia. En historia partiet inte gjort upp med.
I sin mönsterkommun Sölvesborg inskränker Sverigedemokraterna bibliotekens frihet, styr kulturen och markerar mot hbtq-personer genom att plocka bort prideflaggan från kommunens flaggstänger.
Lund utgör på många sätt ett ljus i ett mörkt Skåne. Med skolor som erbjuder plats också för många ungdomar som bor utanför kommunen. Med ett stort internationellt utbyte inom både universitetsvärlden och näringslivet. Men inget av detta går att ta för givet. Kampen för goda initiativ, krafter och värderingar måste ständigt pågå.
Antirasism är ett verktyg och en förutsättning för demokratiska och jämlika samhällen där alla människor har samma möjligheter att leva och verka. Men i Sverige idag ser många människor antirasism enbart som en åsikt. Samtidigt har FN i konventioner om de mänskliga rättigheterna gjort det tydligt att det är en mänsklig rättighet att inte bli utsatt för rasism. Varken hudfärg, etnicitet, religion eller kultur ska spela någon roll för hur du blir bemött eller vilka möjligheter du har i livet.
Under hösten har IM haft utbildningar och arrangerat samtal för att driva det antirasistiska arbetet framåt. Det har fått oss att inse att vi är många som vill se samhället utvecklas i en annan riktning än vad det gör idag men att vi måste vara aktiva och engagera oss för att få till stånd en förändring.
Det gäller att vara uppmärksam på när rasism normaliseras.Alla som tar ställning mot rasism måste arbeta tillsammans istället för på varsitt håll.
Det behövs ett lika omfattande upprop som #metoo.
Kampen mot rasism är en viktig fråga för alla som vill ha ett medmänskligt, jämlikt och demokratiskt samhälle.
Martin Nihlgård, generalsekreterare på IM, Individuell Människohjälp.
Sophia Djane, projektledare och koordinator på IM.
Gå till toppen