Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han håller Örkelljungas planer och leder i trim

Fotbollsplaner, vandringsleder och skridskoisar är hans ansvar. Vaktmästaren Kent Knutsson prisas nu dubbelt för sitt arbete – både av sin arbetsgivare Örkelljunga kommun och av Region Skåne. ”Det blev full pott!” säger han själv.

Kent Knutsson tycker att han har en bra maskinpark på Örkelljunga IP nu för tiden. ”Vi har byggt upp den efter hand”.Bild: Annsofie Wieland
Regnet väser ner från en gråmörk himmel när Kent Knutsson kliver ner från traktorn. Idag har han borstat av konstgräsplanen på Örkelljunga idrottsplats, i går var han och röjde sly längs en sträcka av Skåneleden.
Efter 38 år på samma arbetsplats är de flesta Örkelljungabor mest vana vid att se honom just här på idrottsplatsen, som han i stort sett sköter helt själv. Under växtsäsongen är det mycket att göra med att klippa, lufta och gödsla gräsplanerna. Där emellan ska kanter skäras och ogräs hackas på löparbanorna. Vintertid är det konstgräsplanen att sköta om och skotta från snö, och maskiner att reparera och serva.
– Man får slita, jag jobbar jättemycket övertid på sommaren, för man kan ju inte linjera en halv fotbollsplan och sedan gå hem. Men det är skönt att vara själv när man behöver planera om, jag träffar ju ändå arbetskamrater vid fikat varje morgon klockan 9, säger han.
Året runt är Kent Knutsson dessutom ansvarig för de 43 kilometer av Skåneleden som går genom kommunen, med tre övernattningsställen, ledmärkning och skyltning.
– Det är inte många som känner till att jag har ansvar för det också, säger han.
I slutet av oktober fick Kent ta emot en utmärkelse av Region Skåne för sitt ”helhjärtade engagemang”, för att han ser till att leden håller genomgående hög kvalitet och för att han ofta ”berikar vandrare med fin personlig service”. Det inramade diplomet hänger nu i hans lilla kombinerade fikarum och kontor på idrottsplatsen.
I tisdags blev han dessutom utsedd till ”Årets medarbetare” i Örkelljunga kommun, vid ett möte dit han trodde han var kallad i sin roll som skyddsombud. Kent Knutsson blev nominerad från flera håll, i en av motiveringarna står det att han håller idrottsplatsens A-plan i ett skick som skulle duga för Allsvenskan. Det får honom att skratta.
– Där tog de nog i lite väl mycket, men det det är ju alltid roligt att bli uppmärksammad, säger han.
Med vintern i antågande hoppas han för Örkelljungabornas skull få lov att utföra en högst temperaturberoende arbetsuppgift – att skotta fram skridskois på landisbanan och Prästsjön. Förra året blev det aldrig tillräcklig tjocklek på isen.
– Det är alltid roligt att se hur det lockar fram så många generationer på isen, säger han.
Gå till toppen