Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart med nya kulturhusbiblioteket i Höganäs

Fullmäktige har sagt sitt om ombyggnaden av biblioteket till ett kulturhus. Jais förslag klubbas i full enighet.

Tre förslag kom in när kommunen utlyste en arkitekttävling om att bygga om nuvarande biblioteket till kulturhus. Jais förslag klubbades i full enighet av fullmäktige.Bild: Jais arkitektkontor
Kommunen går vidare med Jais arkitekters förslag till ombyggnad av biblioteket. Efter en debatt som pågått sen 1993 blir det ett kombinerat bibliotek och kulturhus på nuvarande plats på Köpmansgatan.
Det klubbades i full enighet av fullmäktige tidigare i veckan.
– Det kombinerade kulturhus/biblioteket blir kvar i stadskärnan. Nu ska vi sätta igång med projekteringen, säger kommunalrådet Peter Schölander (M).
Många stämde in i hyllningskören kring det förslag som gått vinnande ur arkitektävlingen där ytterligare två deltog.
– Detta blir jättebra. Placering och utseende ser bra ut. Det är lagom spektakulärt och blir ett fint landmärke, säger Göran Lock (MP).
Även oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) gillar det han ser på skisserna.
– Äntligen säger vi Socialdemokrater. Vi har lyckats dra upp kulturhus från hamnen. Nu har man kommit till sans och ska vidareutveckla kulturhuset där det ligger idag.
SD har tidigare varit emot planerna på att kombinera det nya kulturhuset med biblioteket. Och vill att kommunen bygger ett nytt kulturhus vid Widdings villa – som är privatägd.
– Men vi är inte sämre än att vi kan lära oss. När vi gått igenom underlaget så yrkar vi också bifall, säger Christian Johansson (SD).
Gå till toppen