Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Viggo säljer julgranar – och skänker till dem som inte har råd

Viggo Momsen har haft en skogsfastighet i Stidsvig i 17 år. Sedan 2012 odlar han gran där som han nu säljer på Tingsgården i Stidsvig. Men i år vill han göra något extra för dem som har det svårt.

Viggo Momsen odlar julgranar i Stidsvig och säljer dem på Tingsgården. I år skänker han några till dem som kanske inte har råd.Bild: Hanna Rahlén
Frost täcker marken vid Tingsgården Stidsvig och några få flingor snö har lagt sig över barren på granarna som Viggo Momsen fixar med. Årets julgransförsäljning är igång.
– Jag hade en åkermark som jag först arrenderade ut. Men sen planterade jag gran där, säger Viggo Momsen.
För en vanlig gran tar det sju år att växa upp. En kungsgran behöver tio år innan den är redo. De senaste tre åren har Viggo Momsen kunnat sälja sina lokalt och ekologiskt odlade granar på Tingsgården i Stidsvig.
– I år har varit ett fantastiskt år för granen. Det får inte vara för kallt eller torrt för då växer de inte. Och är det för bra så växer de för fort, säger han.
Det tar sju år för en vanlig gran att växa upp ordentligt. Kungsgranen behöver mer tid och kan huggas ner när den är tio år.Bild: Hanna Rahlén
På gårdsplanen på Tingsgården ligger det nu högar med granar och några som är uppställda för potentiella köpare att beskåda. På ett bord ligger buntar med granris och intill står färdiga buketter med jultema.
Ett 20-tal granar har dock ett annat syfte.
– Alla har inte råd att lägga pengar på en julgran så då lägger vi undan dem så att man kan få dem, säger Viggo Momsen.
Barnbarnet Johan Momsen drar granen genom nätet med hjälp av Mads, Laust och Viggo Momsen.Bild: Hanna Rahlén
De nästkommande tre helgerna är han på plats i Stidsvig med sina granar mellan klockan 10 och 15. Redan innan klockan elva kommer första kunden och köper en gran och granris. Viggo Momsen och barnbarnen Mads, Laust och Johan Momsen hjälps åt att packa in den i nät.
Hur vet du om någon inte har råd att köpa en gran?
– Ja, hur vet jag det? Det löser sig, vi får lita på människan. Jag tror inte att någon som har råd kommer hit och ber om en gran, säger Viggo Momsen.
Själva har de vad de behöver, tycker Viggo Momsen. Därför vill han i år ge något till andra som inte har det lika väl ställt.
– Jag tycker gott att man kan hjälpa andra som inte har så mycket pengar eller som har det svårt, säger han.
När nätet sitter på ordentligt klipps det av och granen är redo att åka till sitt nya hem.Bild: Hanna Rahlén
Gå till toppen