Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra butiker i Bjuv och Svalöv förbjuds sälja tobak

Nya, hårdare krav gör att färre handlare får tillstånd att sälja tobak. Nu har Söderåsens miljöförbund avslagit fyra ansökningar om tobakstillstånd från butiker i sitt område.

Numera krävs tillstånd för att få sälja tobaksvaror.Bild: Hussein El-Alawi
Sedan i somras krävs ett speciellt tillstånd för att få lov att sälja tobak i Sverige. Kraven som ställs har liknats vid de som gäller när en restaurang vill sälja alkohol. Bland annat måste innehavaren kunna visa upp ett egenkontrollprogram och en stabil ekonomi.
Vid Söderåsens miljöförbunds direktionsmöte i november fattades de första besluten om att avslå ansökningar, två från butiksinnehavare i Bjuvs kommun och två från Svalöv.
De flesta av butikerna är redan kända av inspektörerna, som gjort inspektioner där genom åren.
I motiveringarna till avslagen beskrivs både återkommande brister i märkning och marknadsföring av tobak, samt brister i ekonomisk lämplighet. Det handlar till exempel om att personer som varit ansvariga för försäljningen när Miljöförbundet kommit på besöka har skulder hos Kronofogden eller att kontanta transaktioner använts vid övertagande av butiken.
Beslutet innebär att butikerna, från den dag då beslutet delges, inte längre har rätt att sälja någon form av tobaksvaror.
– De som har fått avslag får inte sälja tobak. Fortsätter man trots det så är det en brottslig handling, säger Malin Pommer, avdelningschef för livsmedel och åldersbegränsade varor på Söderåsens miljöförbund.
Enligt henne omfattas alla tobaksvaror, men inte elektroniska cigaretter. Söderåsens miljöförbund kommer nu att informera polisen om vilka butiker som fått, eller inte fått, tobakstillstånd.
– Får vi in klagomål eller tips till oss om att någon säljer utan tillstånd så är deras ansvar att gå ut och kontrollera, säger Malin Pommer.
Hittills har miljöförbundet fått in 50 tillståndsansökningar från sitt område, av dem har bara sju avgjorts hittills. Ytterligare tio är under utredning. Besluten kan överklagas till förvaltningsrätten.
Gå till toppen