Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Klimatfrågan räcker inte för MP-succé.

Klimatdemonstration i Göteborg på fredagen.Bild: Thomas Johansson / TT
Miljöpartiets affischer inför riksdagsvalet i fjol hade ett rakt och enkelt budskap: "Nu". Det syftade på brådskan med att vidta klimatåtgärder, men kunde lika gärna ha gällt de politiska förutsättningarna för partiet.
De grönas tid borde rimligtvis vara nu.
Väljarnas medvetenhet i klimatfrågan har ökat väsentligt på senare år och trenden lär hålla i sig. Vikten av att bromsa växthuseffekten blir bara tydligare för varje ny rapport som presenteras. Engagemanget är därefter. I fredags demonstrerade klimatrörelsen Fridays for future på otaliga håll i landet. Och världens blickar riktas nu mot FN:s stora klimatkonferens i Madrid som inleds på måndag.
Bättre utgångsläge borde vara svårt att få för ett parti med huvudfokus för miljö och klimat. Men väljarna strömmar inte till. I valet var Miljöpartiet bara 0,41 procentenheter över riksdagsspärren och opinionsmätningar har på sistone visat siffror i samma härad. Trots att debatten allt oftare förs på de grönas hemmaplan uteblir det verkliga lyftet.
Så är det inte överallt i Europa. I Tyskland har systerpartiet die Grüne på sistone rönt stora framgångar.
Så varför vill det sig inte för MP?
En viktig del av förklaringen anas i en ny mätning från Novus om väljarnas förtroende för partiernas politik. Visst hamnar de gröna främst bland partierna då det gäller miljö och klimat – 22 procent av väljarna anser att MP har bäst politik på det området. Men i samtliga andra frågor får partiet bottenbetyg. Andelen som anser att den gröna politiken är bäst pendlar mellan 1 och 2 procent – förutom i kategorierna äldreomsorg och landets ekonomi där noteringarna blir streck.
Oavsett partiets självbild tycks alltså väljarna se de gröna som ett enfrågeparti. Sådana kan ibland vara viktiga för att bidra till att ändra den politiska agendan. Det får Miljöpartiet också anses ha gjort. Men till på köpet har de gröna ambitionerna på miljö- och klimatområdet närmast blivit till allmänt tankegods. Samtliga riksdagspartier driver idag dessa frågor, om än med varierande grad av trovärdighet, och få väljare lär rösta på ett parti som de bara ser som bäst på ett av flera viktiga områden.
Så här en bit in på sin andra mandatperiod i regeringsställning borde Miljöpartiet ha lyckats utveckla agendan och visa att det har väsentligt mer att komma med än sin miljö- och klimatpolitik. Nog för att det kan vara svårt att hävda sig som litet parti i koalition med ett stort – de grönas utveckling på senare år har inte imponerat.
Som opinionsanalytikern David Ahlin påpekar i sammanhanget har die Grüne lanserat ett nytt välfärdspolitiskt program och utvecklat sin politik då det gäller lag och ordning.
Miljöpartiet får av allt att döma betala priset för sin bristande bredd. Trovärdig klimatpolitik är inte tillräckligt i sig för att få väljarna att strömma till.
Tiden då växthuseffekten var en sak för enfrågepartier är uppenbarligen över. För klimatet är det ett gott besked.
Gå till toppen