Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nej till turistbolag i Höganäs

Bilda kommunala bolag brukar alliansstyrda Höganäs gilla. Men det blir kalla handen till Liberalernas motion att bilda ett turistbolag.

Turist- och besöksfrågorna i Höganäs ska inte skötas i bolagsform. Det har fullmäktige beslutat och röstat ner Liberalernas motion.Bild: Sven-Erik Svensson
Redan i januari 2018 la Liberalerna sin motion om att bilda ett turistbolag för att sköta besöks- och turistfrågorna i kommunen. Men först i våras blev det fart på en utredning i frågan.
Kommunchef Herman Crespin och näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron har tittat på det hela. Och rekommenderar att det inte bildas något bolag. Istället ska det vara som det är nu – att näringslivsavdelningen handskas med detta.
– Att utveckla turism- och besöksnäringen är en av de absolut högst prioriterade frågorna i Höganäs kommun. Men att slå sönder den organisation vi har idag som presterar på topp skulle inte vara bra, säger kommunalråd Peter Schölander (M).
Alliansstyrda Höganäs brukar inte vara främmande för att bilda kommunala bolag. 2017 bildades Höganäs omsorg som sköter alla vård- och omsorg samt LSS. Utbildningsnämnden har även bestämt att en bolagisering av förskolorna ska utredas.
– Jag har inget emot kommunala bolag men det ska vara där de hör hemma och där de behövs.
I utredningen har man sneglat på Båstad och Falkenberg.
– Båstad är inte jämförbart. De har haft ett annat näringsliv som satsat hårt på turistbolag, som Peab. Falkenberg har ett turistbolag men på varenda punkt placerade sig Falkenberg lägre än Höganäs, säger Peter Schölander (M).
Ros-Mari Paulsson (L) är glad för utredningen som gjorts.
– Att locka besökare, paketera och marknadsföra tar tid. Det var därför vi tyckte att ett bolag som kunde koncentrera sig på dessa uppgifter hade varit att föredra.
Men det blev avslag i fullmäktige.
Gå till toppen