Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump hyllas för stöd till Hongkongprotester

Hongkongs demokratiaktivister visar sin tacksamhet till USA under demonstrationerna. Anledningen är den lag som president Donald Trump skrivit under och som uttrycker landets stöd för regionens proteströrelse.

"President Trump – låt oss göra Hongkong stort igen" löd ett av budskapen på demonstranternas plakat under söndagen. Parollen anspelar på Donald Trumps slogan "Låt oss göra USA stort igen" från det amerikanska presidentvalet 2015.Bild: Vincent Thian/AP/TT
”President Trump, snälla frigör Hongkong”. Bland de hundratals demonstranter som samlats för protester mot Fastlandskinas inblandning i Hongkong bär många budskap riktade mot den amerikanske presidenten.
Tidigare i veckan skrev Trump under två lagar som bland annat innebär att USA en gång om året ska bedöma om Hongkong är tillräckligt självständigt för att kvalificera sig för särskild handelsstatus – en status som är viktig för stadens roll som finansnav. Innan han skrev under lagen hade Donald Trump sagt att han stödjer demonstranterna i Hongkong.
Kinas reaktion på lagpaketet har hittills varit betydligt mer kritisk. I ett uttalande från Kinas utrikesdepartement har det beskrivits som ett bevis på ”USA:s ondskefulla avsikter”.
Efter flera veckor med stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har den snart avslutade veckan gått förhållandevis lugnt till. Ledare för proteströrelsen har dock lovat att kampen ska fortsätta.
Nästa helg väntas flera demonstrationer, bland annat en som arrangeras av organisationen Civil human rights front som låg bakom en miljonhövdad manifestation i juni, då rörelsen var i sin linda.
Sedan dess har protestyttringarna avlöst varandra och stödet för demonstranterna har omvandlats till politiskt inflytande. Nio av tio platser som stod på spel i förra helgens lokalval vanns av kandidater som står nära demokratirörelsen.
Fakta

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde den så kallade occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera

Gå till toppen