Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trygghetsboende byggs av privat aktör – SD och M fick igenom sin linje

Stridsfrågan om Bjuvsbostäder eller privat entreprenör ska bygga trygghetsboende i Bjuv avgjordes i torsdagens fullmäktige.

Politikerna är eniga om att trygghetsboendet behövs och om placeringen. Boendet ska ligga i kvarteret Ulven som ligger vid Norra Storgatan i Bjuv.Bild: Birgitta Johansson
Frågan om trygghetsboende i Bjuv har diskuterats sedan 2014. Då tog fullmäktige beslut om att utreda ett trygghetsboende som antingen skulle byggas i egen regi eller av privat aktör. Politiskt har det hela tiden funnits en enighet om att trygghetsboendet behövs – däremot inte om vem som ska bygga.
Efter att företaget Midrocs förslag nobbades eftersom hyresnivån ansågs bli för dyr, har Bjuvsbostäder presenterat två olika förslag.
Socialdemokraterna och samarbetspartierna Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna i minoritetsstyret förordade den lösning som Bjuvsbostäder senast presenterat, ett trygghetsboende som bygger på allmännyttans SABO:s typhus.
– Det viktiga är att det här blir byggt, att det inte blir fördröjt. Ska man gå ut i en vända med någon privat blir det dröjt, den risken vill jag inte ta. Annars har jag inget emot det privata, men jag tycker hyresnivån hos Bjuvsbostäder verkar bra. Jag vädjar till SD och M se till fakta, se till tidsaspekter och risk för betydligt högre hyror, sa Urban Berglund (KD).
Denna vädjan hörsammades inte. Sverigedemokraterna och Moderaterna har majoritet både i kommunstyrelsen och fullmäktige när de gör gemensam sak. Partierna stödde båda kommunförvaltningens förslag om att gå ut och söka en ny lösning med privat byggare. Resultatet av voteringen blev 16-15, för byggande i privat regi.
– Vi tror inte på att dra på oss fler fastigheter, sa Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
– Det vi är ganska mycket emot är att kommunen får gå in i borgen. Sedan när man gör som man gör, säger nej till Midroc och sedan ska Bjuvsbostäder bara bygga, sa Mikael Henrysson (SD),
Läs också Trygghetsboende i ny tappning
Läs också Politikerna vill ha trygghetsboende – men efter fyra år är inget klart
Läs också Politiska styret ofta enigt – men inte alltid
Gå till toppen