Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilbarnstolen satt fel – 2 500 i böter till föraren

Bilen hade precis rullat av färjan i Helsingborg i våras när en polis upptäckte att bilbarnstolen som ett litet barn satt i var felmonterad.

Små barn ska sitta med ryggen i färdriktningen. Orsaken är att deras kroppar inte tål belastningen vid kollision om barnstolen vänd och de sitter med ansiktet framåt. Barnet på bilden har inget med texten att göra.Bild: JESSICA GOW / TT
Efter att ha erkänt och skrivit på böteslappen på 2 500 kronor vände den 36-årige mannen bilen och körde hem till Danmark igen. Men när det var dags att betala böterna vägrade han och drev ärendet till Helsingborgs tingsrätt och krävde att böterna skulle rivas upp.
Hans starkaste argument var att sättet barnstolen var monterad på var lagligt i Danmark och att han precis kört i land i Sverige.
Men det argumentet höll inte, mannens påstående var nämligen falskt.
Det råder samma regler i Sverige och Danmark och de är väldigt tydliga när det gäller hur barnstolar ska vara monterade när det gäller små barn. De ska sitta med ryggen i färdriktningen, vilket alltså inte var fallet i bilen som 36-åringen körde, utan barnet satt framåtvänt.
Tingsrätten konstaterar också att trots att mannen inte hunnit ut på svenska vägar, utan befann sig i hamnområdet en bit från färjan, så räknas det enligt en tidigare dom som att han körde i Sverige. Dessutom hade han planerat att köra en längre sträcka i Sverige.
Så böterna kvarstår.
Gå till toppen