Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Brittiska judar oroas av Corbyn.

Jeremy Corbyn.Bild: Frank Augstein
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
I Storbritannien är antisemitiska fördomar numera vanligare hos den extrema vänstern än bland extremhögern, enligt en rapport från organisationen CAA, Campaign Against Antisemitism.
I rapporten konstateras också att Labourledaren Jeremy Corbyn är antisemiters klart föredragna premiärministerkandidat.
"Denna toleranta nation som så länge har varit en av de bästa platserna i världen att leva på som jude håller på att förgiftas av antisemitism, och brittiska judar överväger att lämna landet i en omfattning som inte skådats sedan medeltiden", heter det i rapporten.
Slutsatserna bygger på enkätundersökningar som genomförts av opinionsinstitutet YouGov.
Hela 42 procent av brittiska judar uppger att de under de gångna två åren övervägt att lämna landet och som skäl anger den stora merparten av dem antisemitism i politiken. Inte mindre än 84 procent av Storbritanniens judar ser just Corbyn som ett hot.
I den brittiska befolkningen i stort är det närmare 60 procent som helt eller delvis instämmer i minst ett antisemitiskt påstående, exempelvis "judar har för stort inflytande över medierna". Bland personer som identifierade sig själva som stående mycket långt till höger var denna andel märkligt nog ett par procentenheter lägre, medan det bland svarande längst ut på vänsterkanten var 75 procent som instämde i ett eller flera av totalt tio antisemitiska påståenden.
Corbyns betydelse för att legitimera olika former av antisemitism ska inte underskattas. Han har kallat företrädare för islamistiska terrororganisationer som Hamas och Hizbollah sina vänner. Han har mot betalning framträtt i den antisemitiska iranska regimens engelskspråkiga propagandakanal Press TV.
Att brittiska judar ser med oro och misstänksamhet på Labour och Corbyn är inget att förvånas över.
Gå till toppen