Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Östra Ljungbybor kan få koka vattnet en vecka

Boende i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna får bereda sig på att koka vatten i en vecka, enligt kommunens va-chef.

– Just nu håller vi på att ta prover på hela ledningsnätet i Östra Ljungby för att försöka ringa in problemet och se i vilka delar av ledningsnätet det sprider sig, säger Börje Andersson, va-chef i Klippans kommun.
Klippans kommun gick ut med information på sin hemsida i söndags kväll om att koliforma bakterier konstaterats och att vattnet är otjänligt.
Rekommendation är att koka dricksvatten och allt vatten som ska användas till bland annat matlagning, tandborstning och kaffebryggning.
När räknar ni med att problemet är löst så att Östra Ljungbyborna kan sluta koka sitt vatten?
– Det kan vi inte säga i dagsläget, troligen minst en vecka ungefär, säger Börje Andersson.
Nätet som nu undersöks försörjer invånarna i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna med dricksvatten.
Mikroorganismerna som hittats i vattnet är koliforma bakterier, jordbakterier, som ofta är ett tecken på att ytligt regnvatten läckt in i systemet. Bakterierna finns också naturligt i tarmkanalen hos både människor och djur. Det var den här typen av bakterier som påträffades i vattnet i Ljungbyhed i början av november.
– Det är två olika vatten- och ledningsnät. Man kan bli konfunderad över att det händer så tätt inpå. Men händelsen i Ljungbyhed var första gången något sådant inträffade sedan 2008 då jag började arbeta här, säger Börje Andersson.
Gå till toppen