Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför kan gymnasiet behöva lämna anrik skolmark

Landskrona ska få en ny central gymnasieskola – som samlar hela Öresundsgymnasiet.
De styrande hoppas att det ska vara både ekonomiskt för kommunen och attraktivt för eleverna.

”Eleverna här skattar sin skola väldigt högt” säger gymnasiechef Erik Åström. Bild inför invigningen av Öresundsgymnasiet 2017, där han var rektor då.Bild: Moa Dahlin
Det kommunala Öresundsgymnasiets huvudbyggnad ligger på Regeringsgatan, vägg i vägg med den drygt hundraåriga läroverksbyggnad som idag är Dammhagskolan.
Landskronas enda gymnasium finns dessutom på tre ytterligare platser i Landskrona, och det bedöms vara för många.
Därför ska en ny gymnasieskola, med såväl teoretiska som praktiska program, byggas i centrala Landskrona. Det beslutades i förra veckan av ett enigt kommunfullmäktige.
Utgångspunkten för den nya skolan ska vara ”vad som attraherar morgondagens gymnasieungdomar och pedagoger”.
Om det vet man redan en del, enligt Erik Åström, gymnasiechef på Landskrona stad:
– Först av allt vill ungdomar ha en bra utbildning. Sedan vet vi att ungdomar vill ha en samlad skola, identitet och vi-känsla är viktigt.
Lisa Flint (L) tycker man ska lära av misstaget med Gullstrandskolan ”på det som kändes som en åker”.Bild: Fredrik Johansson
Medan nischade skolor kanske kan locka vissa, så menar Erik Åström att det i Landskrona främst är en fördel att samla olika typer av program.
Att unga vill ha nära centrum är också väl belagt, enligt både Erik Åström och Lisa Flinth (L), utbildningsnämndens ordförande. Hon tycker man ska lära av misstagen från den nu rivna Gullstrandskolan i Norrestad.
– Tanken var att det skulle vara centralt den dagen Landskrona och Helsingborg växt ihop. För de som tillbringade gymnasietiden på det som kändes som en åker var det allt annat än attraktivt, säger Lisa Flinth.
Bakgrunden till beslutet är dålig ekonomi — gymnasiet går back år efter år, och en samlad skola innebär enligt Lisa Flinth bättre kostnadseffektivitet. Det hänger i sin tur ihop med att eleverna på lång sikt blivit färre.
– Landskronaelever väljer andra orter för att de lyckas lite bättre än tidigare. Höga betyg vill man använda till gymnasieprogram med höga intagningspoäng, och de skolorna finns i Helsingborg och Lund, sa Lisa Flinth i fullmäktige i förra veckan.
– Däremot är det inte okej att någon väljer bort Landskronas egen gymnasieskola, så ska vi inte ha det.
Erik Åström hävdar bestämt att eleverna väljer till något annat — en större stad på pendlingsavstånd — inte att de väljer bort Landskronas gymnasium.
– Eleverna här skattar sin skola väldigt högt, det ser vi när elever svarar anonymt i enkäter.
Han bekräftar att det finns en uppfattning om Öresundsgymnasiet som stökigt — men tror att den är vanligare hos föräldrar än hos ungdomar.
– Den bilden är ett hinder, men jag dementerar den kraftigt. Det kanske var så för fyra fem år sedan på en av de två gymnasieskolorna.
– Men idag är det tryggt, lugnt och säkert här. I våra undersökningar är tryggheten 3,3 på en skala mellan noll och fyra, säger Erik Åström.
Kommunfullmäktige har räknat med att investera 42 miljoner kronor 2022 i det nya gymnasiet. Men tiden och kostnaden är osäker.
Blir den nya skolan ett nybygge? Kan ett annat befintligt hus anpassas, eller går det att bygga ut nuvarande skolbyggnad? Det återstår också att se.
– Vi har ett utredningsuppdrag där vi ska titta på olika alternativ tillsammans med utbildningsförvaltningen, säger Camilla Nilsson, Landskrona stads lokalförsörjningschef.
Hon kan inte ge några exempel på tänkbara lokaliseringar. Ljuspunkten — före detta Thornfabriken — är i alla fall inte längre aktuell.
Läs också Fler söker gymnasieprogram på hemmaplan
Läs också Gymnasieskolorna slås samman
Läs också Öresundsgymnasiet går back i år igen: ”Vi behöver 150 elever till”
Fakta

Öresundsgymnasiet

Landskronas enda gymnasium är kommunalt.

Bildat 2017 då två kommunala gymnasier slogs ihop.

Finns idag på fyra platser:

• Regeringsgatan – huvudbyggnad med flertalet program, sitter ihop med Dammhagskolan

• Kvarngatan – Introduktionsprogram, på tidigare Selma Lagerlöfsgymnasiet

• Emaljgatan – byggprogrammet

• Idrottsvägen (Elhuset) – elprogrammet

Gå till toppen