Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peter Fällmar Andersson: Del 3: "Adjö med dig, nu ser du mig aldrig mer"

Klockan är fyra på natten när Alfred Andersson börjar cykla mot Båstad.
”Det ohyggliga mordet på konstapel Jöns Roos” är en sann svart julsaga i 24 delar om dödligt våld i Sverige. Om en tid, i en tid, när det talas om en ny råhet.

Engelholms poliskår 1907. Jöns Roos sittande näst längst till höger.Bild: Jenny Rydqvist
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I efterhand kan det se ut som om Alfred Anderssons vrede vore tidsinställd. Som om den hela tiden sökte efter det dubbelpipiga jaktgeväret. Vad vi vet är att han under det sista desperata dygn som föregår torsdagen den 11 juni 1908 ännu bara är en förtvivlad, alkoholist till butiksägare.
Han träffar packmästare Anton Thulin på gatan och klagar då över huvudvärk och sömnlöshet, han påstår att hans hustru varit i butiken och inventerat mitt i natten – med konstapel Roos. Packmästare Thulin råder honom att gå till en läkare.
Samma dag åker Alfred Andersson till Helsingborg, där han har två systrar. Han gör något slags affärsbesök, men när han kommer tillbaka till Ängelholm på eftermiddagen är han full. Han ser inte till sin fru Mathilda Andersson. Var är hon? Vem är hon med? Han rusar till polisstationen och ber öfverkonstapel Carl Sjöström att hjälpa honom med en boskillnad. Sjöström hänvisar honom till en jurist men frågar: varför vill du skiljas? Det är hans hustru, hon vill driva butiken själv, blir svaret.
På onsdagskvällen packar Alfred Andersson kläder och konjak i kofferten. Han vill nu lämna allt och öppna egen herrekipering i Båstad. "Adjö, din puschka!” (idag ungefär "slampa"), skriker han till Mathilda Andersson. "Adjö med dig, nu ser du mig aldrig mer!", gapar han. Och lämnar hemmet.
Klockan är fyra på natten, strax före gryningen till den 11 juni 1908, när Alfred Andersson börjar cykla mot Båstad.
Det här är en sann svart julsaga i 24 delar. Fortsättning följer imorgon.
Gå till toppen