Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grannar vill inte ha nio meter höga radhus i Väsby

En ny detaljplan i Väsby skulle göra det möjligt att bygga nio meter höga radhus med två våningar bakom den gamla folkskolan. Men grannar har överklagat fullmäktiges beslut till högre instans.

På det här området vid Hovgårdsgatan i Väsby har kommunen ändrat på detaljplanen. Bakom Väsby gamla byskola och lärarbostaden kan det bli radhus, om inte grannarnas överklagan får gehör i mark- och miljödomstolen.Bild: Anders Malmberg
I september beslutade Höganäs kommunfullmäktige att ändra i detaljplanen som gäller för två fastigheter bakom Väsby gamla folkskola. Syftet var att göra det möjligt att bygga radhus på tomterna.
I den nya detaljplanen är det tillåtet att bygga hus med två våningar och en nockhöjd på nio meter, mot tidigare 3,5 meter. Tillåten byggnadsarea blir 600 kvadratmeter. I området ligger det många äldre 1,5-planshus och nyare med endast ett plan.
De grannar som överklagat till mark- och miljödomstolen tycker inte det är lämpligt att bygga radhusen i Väsby. De skulle bli för stora och för höga och inte passa in i kulturmiljön med äldre hus, som Väsby gamla folkskola och den gamla lärarbostaden.
”Det är en ansenlig höjd och byggmassa som avsevärt påverkar q–märkta grannfastigheter, kringliggande bebyggelse och Väsby samhälle såväl som landskapsbilden”, skriver en av grannarna i sin överklagan.
Från Väsby gamla folkskola kan man se in till kyrkan och Jefasthuset i Höganäs.Bild: Anders Malmberg
I dag är det fri sikt in till Höganäs och dess skyline med kyrkan och Jefasthuset. Den landskapsbilden menar grannarna skulle gå förlorad om radhusen byggs.
Kommunfullmäktige ansåg i beslutet att den nya detaljplanen inte skulle ”medföra betydande miljöpåverkan”. De överklagande grannarna får nu vänta och se vad mark- och miljödomstolen i Växjö säger i ärendet.
Gå till toppen