Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: KD-insändare om tiggeriförbudet: ”Människosyn ovärdig ett demokratiskt samhälle”

Kristdemokraterna kritiserar hårt beslutet, som delar på den styrande alliansen.

Vi har sedan länge haft lokala ordningsföreskrifter i Höganäs som kräver tillståndsplikt när det gäller insamling av pengar i bössor, på offentlig plats.
Majoriteten har nu lagt till en kort men väl betydande mening, att passiv insamling, tiggeri, ej får ske på offentlig plats utan tillstånd.
Kristdemokraterna i Höganäs anser detta vara ett helt onödigt tillägg, då det inte har skett eller sker tiggeri på offentlig plats. Vi anser att vi inte har problem med tiggeri i Höganäs.
Det är inhumant att kräva tillstånd av personer som räcker fram handen och ber om hjälp. Att bötfälla den som tigger om pengar visar på total avsaknad av empati och en människosyn ovärdig ett demokratiskt samhälle.
Dessa människor har helt klart ett hjälpbehov, som måste avhjälpas på en djupare nivå än genom lokala ordningsföreskrifter.
Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att det ska finnas nationella riktlinjer för utsatta EU-medborgare i Sverige, att insatser och sanktioner ska införas mot de länder inom EU som inte respekterar sitt ansvar för utsatta medborgare och inte följer de mänskliga rättigheterna.
Med ovan förda resonemang reserverade vi oss därför på novembers kommunfullmäktigemöte, mot det nya tillägget som kräver tillstånd för tiggeri, enligt de reviderade lokala ordningsföreskrifterna.
Detta tillägg rimmar illa med våra kristdemokratiska människovärdesprinciper.

Fredrik Eljin

gruppledare KD Höganäs

Barbara Struglics Bogs

ledamot kommunfullmäktige

Gå till toppen