Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kullabo frias för hets mot folkgrupp

När muslimer målades ut som en grupp som dyrkar våldtäkt, pedofili, mord och terror så är det hets mot folkgrupp. Men Kullabon bakom Facebookprofilen frias ändå. Tingsrätten anser det inte bevisat att det var han som skrev.

Nyligen var det rättegång mot en Kullabo i 70-årsåldern som åtalats för hets mot folkgrupp sedan ett Facebookinlägg delats i hans namn i augusti 2017. Inlägget var en kommentar till en artikel om muslimer som demonstrerade mot terrordåd i Barcelona.
Bland annat målades muslimer ut som dyrkare av våldtäkt, pedofili, mord och terror och blev även läst. 21 personer tryckte på gillaknappen.
Inlägget kom till polisens kännedom sedan föreningen Nätgranskaren sett det och gjort polisanmälan.
I polisförhör har mannen erkänt att han skrivit inlägget. Men nekar till brott.
När det var dags för rättegång i Helsingborgs tingsrätt kom en annan historia fram. Mannen hävdade nu att han inte alls skrivit inlägget. Men om tingsrätten ändå skulle anse det bevisat så har det skrivits utanför Sveriges gränser och därför kan han inte dömas.
I tredje hand hänvisade mannen till att uttalandet skyddas av yttrandefriheten.
Mannen hävdar att han inte var vid sina sinnens fulla bruk under polisförhöret. Mot det står vittnesmålet från polismannen som höll förhöret. Han menar att Kullabon var lugn och samlad när han ställde sina frågor.
Kullabon påstår också att han har lägenheter i flera länder och att de datorer han har där saknar lösenord. I lägenheterna vistas även släkt och vänner och mannen menar att någon av dem kan ha skrivit kommentaren. Men eftersom han inte velat avslöja att han stod under åtal, har han inte frågat dem.
Tingsrätten slår fast att det som skrevs är hets mot folkgrupp i lagens mening och att det varit tillräckligt spritt. Man anser det besvärande att Kullabons egen Facebookprofil använts, men invändningen om att någon annan kan ha skrivit det köps.
En faktor är också att mannens dator undersökts och i den har man inte hittat något som är relevant för målet.
Mannen frias därmed helt.
Gå till toppen