Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskronabo döms för lägenhetsbluff

Mannen som Ali mötte på gatan erbjöd honom ett hyreskontrakt – om han betalade. Men någon lägenhet fanns inte och nu har domen fallit.

En 37-årig man från Landskrona döms för att sålt ett hyreskontrakt på en lägenhet i Kristianstad. Men lägenheten fanns inte och nu döms mannen för bedrägeri. Dessutom ska han betala 25 000 kronor i skadestånd.
Vi berättade om fallet redan våren 2016. Ali, som egentligen heter något annat, hade rätt nyligen kommit från Syrien och hamnat i Landskrona. Här hade han blivit anvisad en liten lägenhet som han fick dela med sin bror och två andra män.
Alis dröm var ett eget boende och den trodde han hade slagit in när han träffade den nu 37-årige Landskronabon.
Mannen hade ett erbjudande, ett lägenhetskontrakt. Men för att få kontraktet på hyreslägenheten i Kristianstad skulle Ali få betala 30 000 kronor. Ali tackade ja till erbjudandet och ett möte anordnades i Kristianstad utanför den uppgivna adressen. Men lägenheten fick han inte se.
Ali skrev på kontraktet, vilket visade sig innehålla flera märkligheter. 10 000 kronor lämnades över, resten av pengarna dagen efter.
Först efteråt fick Ali veta att kontraktet var falskt och att lägenheten inte fanns. Då polisanmälde han bedrägeriet.
En förundersökning om brott inleddes men först efter mer än tre år åtalades 37-åringen. Ytterligare personer har varit misstänkta för inblandning men de har inte åtalats.
37-åringen har erkänt bedrägeri och sagt att det aldrig funnits någon lägenhet till uthyrning. Men han har sagt att han bara tagit emot 25 000 kronor.
Landskronabon har 36 avsnitt i belastningsregistret, exempelvis narkotikasmuggling, stöld och bedrägeri.
Lunds tingsrätt menar ändå att Landskronabon ska slippa fängelse. Domstolen menar att det saknas anledning att befara fortsatt brottslighet och nöjer sig därför med villkorlig dom och dagsböter på totalt 3 000 kronor. Han ska dessutom betala 25 000 kronor i skadestånd till Ali.
Gå till toppen