Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Martin Gustafsson: ”Ska vi tvinga icke studiemotiverade att åka långt?”

Centern i Örkelljunga efterlyser ett bredare underlag i diskussionen om Utbildningscentrums framtid.

Martin Gustafsson (C) tycker att debatten för snabbt hamnat för eller emot en nedläggning av Utbildningscentrum innan man vet tillräckligt om framtiden.Bild: Tom Wall
Det var efter det att Moderaterna lyfte frågan om en eventuell avveckling av Örkelljungas gymnasieskola i utbildningsnämnden som debatten tog fart. Både lärare och föräldrar har i insändare framhållit fördelarna med att behålla skolan.
Men den styrande Alliansen (M, C och KD) är splittrad. Centerns gruppledare Martin Gustafsson tycker att debatten är för ensidigt för eller emot innan man egentligen vet så mycket vilka konsekvenser en nedläggning skulle få.
– Vi är lite oroliga, vad händer med de elever som inte kommer upp i kunskapskraven och hamnar på IM, vad gör vi med dem? säger han.
– Man får vara ödmjuk när man tar upp en sådan här fråga, det är inget man avgör snabbt. Den berör väldigt många människor.
Martin Gustafsson efterlyser även en ekonomisk konsekvensanalys.
– Jag förstår att skolan går med minus på pappret, men gör den verkligen det? Vad händer med Örkelljungas svaga elever om fem år, har de helt tappar studiemotivationen och hamnat på den sociala sidan istället? Den konsekvensen tycker vi saknas, säger han.
Just nu är inget ärende väckt i utbildningsnämnden kring UC:s framtid. Inte heller har det lagts något sådant utredningsuppdrag. Men diskussionen är i gång och ska frågan tas på allvar behövs ett bättre underlag, tycker Martin Gustafsson.
Kan man tänka sig en avveckling av de teoretiska, nationella gymnasieprogrammen och att man behåller resten?
– Som det ser ut i dag tycker jag inte att det är en bra lösning. Skolan behöver en mångfald, olika program, kamrater och en utvecklingspotential.
Läs också Min mening: ”Gymnasieskolan i Örkelljunga behövs”
Läs också Utbildningscentrums framtid på bordet igen
Läs också Liten gymnasieskola får kämpa för sin plats
Gå till toppen