Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Pisajubla lagom mycket.

Utbildningsminister Anna Ekströms (S).Bild: Claudio Bresciani/TT
På tisdagen presenterades resultaten från den internationella kunskapsmätningen Pisa 2018 och det var inte svårt att föreställa sig den närmast samfällda suck av lättnad som gick genom Skolsverige.
Jämfört med 2015 fick de svenska 15-åringarna högre resultat inom samtliga tre områden som ingick och hamnade genomgående över genomsnittet i OECD. I läsförståelse lade sig Sverige på en sjundeplats, i matematik på tolfte och i naturkunskap på fjortonde plats av 37 OECD-länder.
Det var ett positivt besked som svensk skola onekligen behövde.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) kallade resultatet ett styrkebesked.
Både ja och nej.
Förbättringarna jämfört med 2015 års Pisastudie är inte större än att de ligger inom den statistiska felmarginalen.
Resultatet innebär dock att Sverige nu tagit igen det kraftiga raset i Pisa 2012 som i det närmaste utlöste svensk skolpanik, och är tillbaka på den nivå där elevernas kunskaper låg 2006.
Skolverket sammanfattar det som att Sverige är på rätt väg när det gäller kunskapsresultaten men att mycket återstår att göra när det gäller likvärdigheten, alltså hur väl skolan lyckas med att ge alla elever, oavsett bakgrund och oavsett vilken skola de går på, samma möjligheter att utvecklas.
Men inte heller här är situationen fullt så katastrofal som skoldebatten emellanåt kan ge intryck av.
Likvärdigheten har förvisso minskat men inte mer än att Sverige räknas som ett genomsnittsland i OECD. Skolsegregationen är lägre i Sverige än i OECD som helhet.
Samtidigt är resultatskillnaderna mellan elever med utländsk respektive inhemsk bakgrund större i Sverige än genomsnittet för OECD. Om Sverige ska kunna klättra ytterligare i Pisamätningarna är det här åtgärder bör sättas in.
Gå till toppen