Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poliser drog vapen – mot militärpoliser

Efter ett inbrottslarm på Alnö utanför Sundsvall i november drog poliserna vapen mot beväpnade män som de såg – men männen var militärpolissoldater som övade i området. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Poliser som ryckte ut på ett inbrottslarm på Alnö utanför Sundsvall fick syn på kamouflageklädda och beväpnade män. Under det tillspetsade läget följde poliserna vad de lärt sig under sin utbildning, skrek åt männen och drog sina vapen – men de potentiella inbrottstjuvarna visade sig vara militärpolissoldater som övade i området.
– Alla som har varit inblandade är nog överens om att det är ett allvarligt tillbud, säger Krister Öst, gruppchef vid polisen, till SR P4 Västernorrland.
– I värsta fall hade vi haft en skottlossning med kanske dödade eller sårade.
Svea livgarde hade i förväg informerat om övningen, men av oklar anledning nådde inte uppgifterna fram till rätt nivå inom polisen.
Händelsen inträffade under nattetid den 19 november och Försvarsmakten och Arbetsmiljöverket utreder den.
Gå till toppen